Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Trochę inny formularz
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
flea
Witam,
Mam problem z pewnym formularzem. Tworzę skrypt do własnych potrzeb żeby ułatwił mi pracę. Sprawa przedstawia się następująco:
mam stronę index.php z formularzem, w textarea wklejam kilka linijek tekstu, np:
tekst1
tekst2
tekst3
tekst4

no i mam drugi plik gen.php , do którego informacje z textarea przekazuje za pomocą $_POST. No i teraz mam problem. Czy da się zrobić w php aby po odświeżeniu tej drugiej strony (gen.php) pobierał dane z kolejnych wierszy tekstu? Czyli generujemy stronkę i widzimy napis tekst1, potem odświeżam i widzimy tekst2, znów odświeżam i teraz widzimy tekst3 itd. Jak to zrobić? Proszę o pomoc
ShadowD
Tak, ale czy nie prościej stworzyć przycisk [dalej] a nie klikać odśwież??

W każdym bądź razie użyj funkcji explode() w taki sposób:

1. <?php
  2. $linia=explode('
  3. ', $jakisTamTekst);
  4. ?>

Za pierwszym razem wpisujesz:
$linia[0]
Za drugim:
$linia[1]
Za trzecim:
$linia[2]
itd

Ps Można jeszcze zamiast enter dać /n
klocu
Sesja albo ciasteczka. Albo plik zewnętrzny do którego wpiszesz wszystko i za każdym kolejnym odświeżeniem pobierzesz tylko pierwszą linię z tego całego pliku (pobierzesz, usuniesz ją i zapiszesz zmiany). Każda wersja ma swoje wady i zalety więc wybierz to co Ciebie najbardziej interesuje i będzie Ci najbardziej pomocne.
Tylko nie idź na łatwiznę, bo kiedyś będziesz chciał to rozbudować i co wtedy?

Albo wybierz ajax. Zależy do czego chcesz to wykorzystać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.