Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zabezpieczenia
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
godzio89
Mam pytanie co do skryptu wstawiającego komentarz np do zdjęcia itp. Niektórzy mówią, że ustawiać cookie, ale niektórzy mogą tą opcję wyłączyć w przeglądarce oraz zabezpieczenia sesji a ja chyba znalazłem lepsze rozwiązanie. Jeżeli użytkownik doda do bazy danych komentarz, a za chwile chce sie pobawić w spam to...now właśnie...ja bym to zrobił tak, że w trakcie wysylania komentu pobieramy data od użytkownika i jeżeli użytkownik o danej nazwie chce w ciagu mniejszym niż 5 min wyslać kolejny komentarz to sprawdzamy date ostatniego wyslania komentu z aktualnym czasem...jeżeli różnica jest mniejsza niż 5 min to to blokujemy to, albo komentarz sie doda do bazy, a po chwili sie sam usunie:P

Kod
Wysłanie komentarza -> pobranie daty
wysłanie kolejnego komentarza - pobranie daty 2
jeżeli rożnica daty2 od daty1 wynosi mniej niż 5 min komentarz nie jest dodawany lub komentarz jest dodany do bazy, ale po chwili zostaje usunięty

Nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie dlatego swoje przemyślenie dodaje tutaj:P

Może ktoś zna jeszcze jakąś strone www o zabezpieczeniach php...pliki, bazy danych, formularze itp?Jakie zabezpieczenia stosować itp.
rzymek01
to co opisujesz to zwykły anty-flood, czyli: odpowiedni interwał między kolejną możliwością wysłania danych
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.