Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Problem z instalacją na serwerze
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Maker5
Witam smile.gif
Chciałem wrzucić sobie gotowy skrypt PHP i zobaczyć jak działa, nazywa się:
Weekly Drawing Contest
W instrukcji jest napisane co trzeba zrobić jednak kiedy klikam w adres mojej strony z install.php
wyskakuje taki błąd:
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Lost connection to MySQL server during query in /home/.abnormalities/admin_marcin/marcin.eu/mysql.php on line 3

Warning: mysql_select_db() [function.mysql-select-db]: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2) in /home/.abnormalities/admin_marcin/marcin.eu/mysql.php on line 4

Warning: mysql_select_db() [function.mysql-select-db]: A link to the server could not be established in /home/.abnormalities/admin_marcin/marcin.eu/mysql.php on line 4

Marcin wpisałem tylko dla przykładu bo mam inną nazwę domeny ale to już jest mniej istotne.
Ważny jest sam problem że nie mogę zainstalować tego skryptu a wiem że mój serwer obsługuje na pewno php, mysql i wiele innych.
W instrukcji jest napisane że mam wy edytować mysql.php

pierwotnie wygląda on tak

<?php

mysql_connect("localhost","contest_user","contest_pass");
mysql_select_db("contest_db");

jak zatem go wy edytować aby działało ?
podejrzewam że coś jest nie tak z localhost.
Co powinienem wpisać w to pole ? marcin.eu czy co questionmark.gif
Poza tym contest_db questionmark.gif co tu powinienem wpisać i zrobić ? stworzyć folder o tej nazwie którą tu wpiszę ?

Proszę bardzo o pomoc
redelek
Cytat(Maker5 @ 1.08.2008, 19:31:38 ) *
Witam smile.gif
Chciałem wrzucić sobie gotowy skrypt PHP i zobaczyć jak działa, nazywa się:
Weekly Drawing Contest
W instrukcji jest napisane co trzeba zrobić jednak kiedy klikam w adres mojej strony z install.php
wyskakuje taki błąd:
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Lost connection to MySQL server during query in /home/.abnormalities/admin_marcin/marcin.eu/mysql.php on line 3

Warning: mysql_select_db() [function.mysql-select-db]: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2) in /home/.abnormalities/admin_marcin/marcin.eu/mysql.php on line 4

Warning: mysql_select_db() [function.mysql-select-db]: A link to the server could not be established in /home/.abnormalities/admin_marcin/marcin.eu/mysql.php on line 4

Marcin wpisałem tylko dla przykładu bo mam inną nazwę domeny ale to już jest mniej istotne.
Ważny jest sam problem że nie mogę zainstalować tego skryptu a wiem że mój serwer obsługuje na pewno php, mysql i wiele innych.
W instrukcji jest napisane że mam wy edytować mysql.php

pierwotnie wygląda on tak

<?php

mysql_connect("localhost","contest_user","contest_pass");
mysql_select_db("contest_db");
jak zatem go wy edytować aby działało ?
podejrzewam że coś jest nie tak z localhost.
Co powinienem wpisać w to pole ? marcin.eu czy co questionmark.gif
Poza tym contest_db questionmark.gif co tu powinienem wpisać i zrobić ? stworzyć folder o tej nazwie którą tu wpiszę ?

Proszę bardzo o pomoc

Man php

Aby polączyć się z sewwerem bazodanowym trzeba znać następujące parametry
HOST = czyli nazwa serwera na którym działa MySQL ( może być, localhost, adres IP lub poprostu nazwa domeny)
Użytkownik = osoba z uprawnieniami do administrowania serwerem MySQL lub daną bazą
Hasło = hasło użytkownika który posiada uprawnienia do logowania się do serwera MySQL.
database = nazwa bazy danych do której chcemy się podłączyć, i w/w użytkownik ma do niej prawa.

Czemu nie może być localhost ? jeśli baza jest zainstalowana na tym konkretnym serwerze to może być.
Podpytaj się Administratora on Ci powinien udzielić informacji .

Komunikat dotyczy błędu połączenia z serwerem MySQL

Pozdrawiam
Redelek
Maker5
hej dzieki za odpowiedz
chyba problemem bedzie database
powiedz mi czy zle robie.
Wrzucilem sobie teraz na probe prosty guestbook
Edytujac ten plik configuration.php mam cos takiego.

<?php

$dbhost = "localhost"; <----- pozostawiłem bez zmian
$dbuser = "marcin"; <---- tak dla przykładu
$dbpass = "marcin"; <---- tak dla przykładu
$dbname = "test"; <------ nazwałem test i taki katalog stworzyłem na serwerze

$db = mysql_connect($dbhost, $dbuser, $dbpass)
or die("<b>Error:</b> Failed to connect to database");

mysql_select_db($dbname, $db)
or die("<b>Error:</b> Failed to select database");

?>

rozumiem to tak że oprocz edycji powyższych pol muszę jeszcze stworzyć katalog test na moim serwerze ?
stworzylem wiec go sobie i nazwalem test ktory ma byc dbname, tak ?
tak to rozumiem. Czy moze mam jeszcze chmod zrobic na 777 tego katalogu "test" ?
też to zrobiłem ale niestety wyskuje błąd

Error: Failed to connect to database

jak poprawnie mam to zrobić questionmark.gif prosze o pomoc
dadexix
musisz utworzyć baze SQL, powinna być taka opcja w panelu konta WWW

katalogi nie maja nic do rzeczy:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.