Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z mod_rewrite
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
henio
Przeczytałem: http://gajdaw.pl/php/instalacja-apache-php...xp/p2.html#P2-8

Utworzylem plik .htaccess
a w nim
Kod
Options FollowSymLinks
RewriteEngine On
RewriteRule ^index.html$ index.php
RewriteRule ^tagi_edytuj-([^-]+).html$ tagi_edytuj.php?id_tag=$1 [L]

Ale nie działa mi, nie zmienia mi ani index.php na index.html ani tagi_edytuj.php?id_tag=1 na tagi_edytuj-1.html

Co robic?
sebekzosw
musisz włączyć opcję mod_rewrite na swoim serwerze klick
Juzef
Witam
Doklejam się pod temat, bo akurat pasuje.
Taki kodzik:
  1. RewriteEngine On
  2. RewriteBase /
  3. RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
  4. RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
  5. RewriteRule ^(.*)$ index.php?url=$1 [QSA,L]

I o co chodzi... jest adres:
  1. domena.pl/test/index.php?page=listy&opt=index
. Próbuje zrobić to na cywilizowane za pomocą różnych patentów, tu akurat chcę podpiąć cały łańcuch parametrów pod jedną zmienną GET.
Rzecz zasadnicza jest taka, że powyższe chyba powinno zadziałać (za mocny nie jestem z wyrażeń reg,. od dwóch dni to męczę ledwo) i adres typu
  1. domena.pl/test/listy/index.html
lub coś tego kształtu powinien kierować na w/w adres. Ale nie.
Problem jest taki: ukośniki, które już nie są częścią ścieżki, ale przepisanego urla, też są interpretowane jako część ścieżki. Jak by się tu wysłowić... Po prostu z upiększonego linku kieruje mnie na właściwą stronę, ale na niej jest tylko tekst a brak styli i obrazków, zaś linki mają postać
  1. domena.pl/test/listy/(...)
zamiast
  1. domena.pl/test/(...)

Wiem, na pewno robię podstawowe błędy, ale wiecie jak to jest, pochlastać by się chciało momentami, choć rozwiązanie jest na pewno oczywiste. Wesprzecie mię w tej trudnej sytuacji? blinksmiley.gif
Juzef
Maxik
<base href="strona.pl"> w sekcji head strony
Juzef
Heh, niestety nic to nie daje. Ustawiam to w pliku index.php w tym katalogu i bez mod_rewrite działa, w źródle strony ten tag jest. A z rewrite'em nie działa i taga nawet nie ma. Nie wiem, może z innego katalogu juma to, co wyświetla... Jedno jest pewne: katalogi o takich nazwach jak wpisuję parametry do URLa nie istnieją.
KaMaD
Musisz na sztywno podlinkowac style, obrazki etc.
Juzef
Hm, na razie sprawę rozwiązałem używając separatora "," zamiast "/". I teraz działa jak potrzeba.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.