Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Problem z tłem w divie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Radek_1
Witam ponownie smile.gif
Mam problem z przerobieniem strony z tabelek na divy. Problem polega na 2 sprawach.

Pierwszy problem, to jak zrobić by divy wyglądały tak jak górna tabelka na tej stronie:
http://dzidek.info/xxx.php
Chodzi mi o rysunek na górze. W divach nie mam pojęcia jak to zrobić by wyglądało tak jak w tabelkach sad.gif I jak zrobić by się wyświetlało poprawnie i w FF i IE.

Drugi problem to jak zrobić by te 3 tabelki takie jak te dolne były obok siebie? W tabelach nie ma problemu, ale jak teraz zmieniłem na divy to mam problem :/ Próbowałem float: left wszystkie 3 tabelki, które są obok siebie, wszystko ok, gdyby nie fakt, ze nie mogę wtedy wycentrować. Tj. schodzą na lewą stronę. Ani text-align: center, ani nawet <center> nie pomaga. Poza tym przy zmniejszaniu przeglądarki divy uciekają na doł, a chciałbym również by sie pojawiał dolny pasek przewijania. Próbowałem przy pomocy display: inline, jednak to już w ogóle nie działa.

Edit:
Drugi problem rozwiązany smile.gif Zapomniałem dodać w głównym divie width, który określiłby szerokość strony.
paziek
Po co ci te floaty?
Jak chcesz mieć w jednej lini 1. Test 10, gdzie 10 będzie 20px na prawo od 1. Test, to daj 1. Test 10 w diva, a 10 dodatkowo w spana i spanowi dodaj padding.
A, że div jest domyślnie wyświetlany blokowo, to sam się ustawi jeden pod drugim - tak jak w tabelce.
Radek_1
No tak, ale ten tekst "test" jest jak sama nazwa wskazuje testowy, więc będzie on miał różne ilości liter, a wtedy ta liczba 10 będzie nierówno ustawiona. Im dłuższy będzie wyraz tym dalej będzie ustawione.
Wracając do głównego pytania, to czy ktoś wie może jak zrobić to tło?
Wcześniej wystarczyło
  1. <tr style="background-image: url(images/Untitled-1_02.gif);">
  2. <td style="background: url('images/blok.gif') left top no-repeat;">

A teraz w divach nie wiem jak to umieścić sad.gif I co zrobić by końcówka wyświetlała się również poprawnie w IE?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.