Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] dziwny problem z DISTINCT
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kull
hi

pierwszy raz napotkalem na taki problem.

W phpmyadmin testuje sobie polecenie
  1. "SELECT DISTINCT Category FROM tabela"

w tabeli "tabela" jest z kilka tysiecy rekordow, ale Category sie powtarzaja i razem jest ich 10 ronych rodzajow Category.
No i w phpmyadmin po wydaniu tego polecenia pokazuje mi ladna lista tych 10 kategorii.

Jednak, gdy przenosze to do php:

1. <?php
  2. $sql = 'SELECT DISTINCT Category FROM tabela'; 
  3. while ( $row= mysql_fetch_array(mysql_query($sql, $con)) ) {
  4.  ?>
  5.  <a href=""><?= $row["Category"] ?></a>
  6. <?php
  7. }
  8. ?>

skrypt wyswietla mi wszystkie kilka tysiecy wpisow. LOL, przeciez odpowiedz sql powinna miec 10 wartosci tak jak w samym phpmyadmin mi pokazuje.

Problem w tym, iz PHP nawet tego mi nie uznaje

1. <?php
  2. $sql = 'SELECT DISTINCT Category FROM tabela LIMIT 0 ,2';
  3. ?>

i pomimo limitow wyswietla wszystkie rekordy z tabeli. Tak jakby nie znal polecenia DISTINCT i bral zamiast niego * i jesze omija LIMIT. No ale php nic tutaj przeciez nie ma do gadania, to mysql musi wiedziec o co chodzi z DISTINCT a jak pokazuja testy w phpmyadmin , ta wersja mysql wie co to jest.

Mam php 5.

HELP bo zwariuje z tym smile.gif
kaem
Polecenie mysql_query wykonaj przed pętlą while. Bo przecież w twoim kodzie wykonuje to zapytanie w każdej iteracji pętli. Trochę bez sensu rolleyes.gif
kull
Cytat(kaem @ 4.08.2008, 23:49:49 ) *
Polecenie mysql_query wykonaj przed pętlą while. Bo przecież w twoim kodzie wykonuje to zapytanie w każdej iteracji pętli. Trochę bez sensu rolleyes.gif

LOL, ale ja jestem i****a. Dzieki wielkie exclamation.gif!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.