robię prosty formularz w którym oprócz pól INPUT mam SELECT (multiple)
z inputa wszystko się ładnie zapisuje do bazy, z SELECT-a tylko ostatnia wartość. Wyczytałem że muszę wysyłać dane jako tablice i tak też robię, niestety dalej coś jest nie tak
w pliku wysyłającym dane:
Kod
<FORM ACTION='firma_dodana.php?id=dodaj' METHOD='POST'>
<SELECT name='branza[]' size='4' multiple='multiple' >
<optgroup label='Sprzęt'>
<OPTION value='AGD'> AGD </OPTION>
<OPTION value='RTV'> RTV </OPTION>
</optgroup>
</SELECT>
<INPUT TYPE='submit' VALUE='Dodaj artykuł'>
</form>
w pliku odbierającym dane:
Kod
<?
if ( $_GET[id] == dodaj )
{
if (!empty($_POST['firma']) && !empty($_POST['branza']) && !empty($_POST['region']) && !empty($_POST['notatka']))
{
require "connection.php";
connection();
}
foreach ($_POST['branza'] as $branza_ => $wybrano )
{
echo "$wybrano "; // tu wyświetla prawidłowo, ale jak zrobić żeby wpisywało to do bazy??
}
/* próbowałem tak ale nic to nie daje
$wybrane = foreach ($_POST['branza'] as $branza_ => $wybrano ) { echo $wybrano; };
*/
mysql_query ("INSERT INTO firmy SET id='', firma='$_POST[firma]' , [b]branza='$wybrane',[/b] region='$_POST[region]', notatka='$_POST[notatka]'") or die(mysql_error());
echo "Firma została pomylnie dodana! <a href=spis_firm.php>Powrót do bazy firm</a>";
}
else
{
echo "Wypełnij wszystkie pola formularza... <A HREF='javascript:history.back();'>wstecz</A>";
}
?>
if ( $_GET[id] == dodaj )
{
if (!empty($_POST['firma']) && !empty($_POST['branza']) && !empty($_POST['region']) && !empty($_POST['notatka']))
{
require "connection.php";
connection();
}
foreach ($_POST['branza'] as $branza_ => $wybrano )
{
echo "$wybrano "; // tu wyświetla prawidłowo, ale jak zrobić żeby wpisywało to do bazy??
}
/* próbowałem tak ale nic to nie daje
$wybrane = foreach ($_POST['branza'] as $branza_ => $wybrano ) { echo $wybrano; };
*/
mysql_query ("INSERT INTO firmy SET id='', firma='$_POST[firma]' , [b]branza='$wybrane',[/b] region='$_POST[region]', notatka='$_POST[notatka]'") or die(mysql_error());
echo "Firma została pomylnie dodana! <a href=spis_firm.php>Powrót do bazy firm</a>";
}
else
{
echo "Wypełnij wszystkie pola formularza... <A HREF='javascript:history.back();'>wstecz</A>";
}
?>
bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu