cycofiasz
18.09.2008, 15:25:12
Witam, mam zrobiony pewien skrypcik (galeria) i oparty on jest na MySQL. W bazie obok takich danych jak tytył, opis i nazwa zdjęcia jest także czas dodania ozdjęcia zapisany w postaci znacznika czasu. Przy wyświetlaniu ów galerii nad zdjęciami pokazana jest data jego dodania (strftime).
I teraz chodzi mi o to, by przyjmowała ona postać: "dzisiaj 15:30" , "wczoraj 20:34", a jeżeli wcześniej niż wczoraj, to normalnie data.
Pytanie tylko jak w łatwy sposób to zrobić? jakie są Wasze sposoby?
jareeny
18.09.2008, 18:00:24
Do bazy przy wrzucaniu zdjęcia dajesz pełną date (dzień, miesiąc, rok no i czas), a przy wyświetlaniu porównujesz wynik z bazy z aktualną datą i za pomocą na przykład if'ów wyrzucasz te 'dzisiaj ....', 'wczoraj ...'
cycofiasz
19.09.2008, 05:51:27
Czyli po prostu pobieram z bazy znacznik czasu, zamieniam go na datę w formacie (dd-mm-yyyy) jednocześnie pobieram aktualną datę w tym samym formacie i porównuję je ze sobą. Jeżeli są identyczne to znaczy że będzie dzisiaj, a jak zrobić wczoraj? Wybrać tylko dzień i porównać? To by się psuło co miesiąc...
Marr
19.09.2008, 07:02:52
A czy wczoraj to nie jest w skrócie dzisiejsza data minus jeden dzień?
cycofiasz
19.09.2008, 21:50:02
Napisałem takie cuś, śmiesznie co prawda to wygląda, ale działa
<?php
{
}
if (!$czas) {$czas = strftime('%d %b %Y, %:%M', $row['time']);}/ ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.