Ayrox
21.09.2008, 12:53:05
Chciałbym się dowiedzieć jak stworzyć grę onlinę, gdzie ma się dany teren stworzony z obrazków i postać. Przede wszystkim jak to wykonać w php, ale tak żeby nie przeładowywało strony, tylko samą zawartość gry załóżmy co 1 sekundę. i jeszcze chiałbym zapytać jak zrobić, aby skrypt odczytywał dane ze strzałek na klawiaturze, czyli góra dół prawo lewo
pyro
21.09.2008, 12:55:38
gra bez odswiezania - AJAX
strzalki - Javascript
Albitos
21.09.2008, 14:07:52
Tak jak napisał pyro, do stworzenia takiej mapki potrzebny będzie javascript i XmlHttpRequest, co w połączeniu daje AJAX'a

Polecam do tego celu bibliotekę jQuery. Aby zrobić taką mapę warto zapoznać się z obsługą grafiki w JS oraz pobieraniem danych przy pomocy AJAX'a. Najpierw pobieramy dane odnośnie obrazków do wyświetlenie przy pomocy JS (określamy kordynaty na jakich się znajdujemy, zmieniają się one po każdym kliknięciu na strzałki). Najłatwiej dane te wysłać przy pomocy JSON. Potem tworzymy obrazki odpowiadające danym z JSON'a i wklejamy je w odpowiednie miejsce DIV'a z mapą.
Krótko mowiąc, to dość skomplikowana sprawa jest, a z twojej wypowiedzi wnioskuję że nie jesteś specjalistą. Polecam więc naukę naukę i jeszcze raz naukę.
Shili
21.09.2008, 14:30:42
Szczerze powiedziawszy nie wiem czy robienie choćby trochę skomplikowanej gry online w js nie mija się z celem. Nie bez kozery większość gier robiona jest we flashu, względnie w javie.
Albitos
21.09.2008, 14:50:31
Shili: Większość gie przeglądarkowych robionych jest z użyciem AJAX'a. Flash wymaga od użytkownika instalacji wtyczki, tymczasem prędkość przetwarzania JS przez przeglądarki stale rośnie... Pomijam fakt, o ile jest to wygodniejsze i tańsze...
Shili
21.09.2008, 16:00:00
Cytat
Shili: Większość gie przeglądarkowych robionych jest z użyciem AJAX'a.
Wpisałam w google gry online (tylko tak mogę sprawdzić

). Prócz kurnika, na którym nie mam konta i nie mogę sprawdzić króluje flash (na pierwszej stronie).
Z chęcią jednak uzupełnię braki wiedzy jeśli mi je wskażesz

Bowiem jeszcze nie trafiłam na portalach z grami online widocznego użytkowania js do tychże gier.
@Shili: chodzi o gry typu ogame, travian ... nigdy o nich nie słyszałeś? nie żartuj...
Shili
21.09.2008, 17:32:10
Słyszałaś. Jestem kobietą.
Słyszałam, ale kwestia tego, o jakiej grze mówimy. Chciałam zauważyć, że jeśli o MMO, to autor źle sprecyzował pytanie - Massive Multiplayer Online jest czym innym niż samo Online. Głównie ze względu na dwie pierwsze rzeczy. W temacie MMO interesuję się raczej grami z rozbudowaną stroną graficzną, jednak ogólnie takie aplikacje robi się zdecydowanie inaczej niż zwykłe gry online.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.