Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Koszyczek z zakupami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-mariusz-
Witam

Szukam już trochę czasu jakiegoś prostego kosza na zamówienia, który będzie prosty i zrozumiały dla powiedzmy początkujących pisarzy PHP (jak ja). I niestety nie udało mi się nic znaleźć, wszystkie napisane swoimi klasami i dość skomplikowane, jednym słowem ciężko zrozumiałe jak dla mnie, poszukuje czegoś prostego i w końcu wychodzę z inicjatywą, żeby z pomocą uczynnych i znających się na rzeczy forumowiczów napisać taki koszyk, który się przyda osobom podobnym do mnie smile.gif. Więc proszę o pomoc.

Ok zaczynam

1. <?
  2. ?>
  3.  
  4. //dwa produkty dajmy
  5.  
  6. <form action="kosz.php" method="POST">
  7. <form type="submit" name="orzeszki" value="kup"><br>
  8. <form type="submit" name="czipsy" value="kup"><br>
  9. </form>
  10.  
  11. //ok co kupować już mamy
  12.  
  13. <?
  14. $orzeszki=$_POST["orzeszki"];
  15. $czipsy=$_POST["czipsy"];
  16.  
  17.  
  18.  
  19. if (isset($orzeszki) && empty($_SESSION["koszyk"])) {
  20. $_SESSION["koszyk"] = "orzeszki"
  21. } else {
  22. $_SESSION["koszyk"] += "orzeszki"
  23.  
  24. if (isset($czipsy) && empty($_SESSION["koszyk"])) {
  25. $_SESSION["koszyk"] = "czipsy"
  26. }else {
  27. $_SESSION["koszyk"] += "czpisy"
  28.  
  29.  
  30.  
  31. $koszyk=$_SESSION["koszyk"];
  32.  
  33. echo "Stan koszyka - $koszyk";
  34.  
  35. ?>

No i to kurcze, szczerze nie bardzo wiem co dalej zrobić, żeby np, móc usunąć daną rzecz z koszyka :/.
Maciekbjw
Witaj,

taką rzecz jak koszyk powinieneś zaimplementować korzystając najlepiej z jakiejś bazy danych lub pliku tekstowego, struktura takiej bazy moze wygladac np tak:

koszyk
id -(int), autoincrement
id_user (int)

produkty
id
name

lacznik
id_produkt
id_user

generalnie tak to powinno wyglądać, czyli masz 3 tabele, przy pobieraniu sobie łączysz je i masz wszelkie dane:) Oczywiście przykładowo podałem strukturę, wszystko zależy...

Wtedy w łatwy sposób będziesz mógł kasować czy też wyświetlać produkty danego użytkownika...

Jak masz jakieś pytania, to pytaj.

Pozdrawiam
-mariusz-
ale to wszystkie operacje dotyczące koszyka (dodawanie, usuwanie) ma przechowywać baza danych? a jak będzie opróżniana gdyż wydaje mi się ,że bardzo szybko by się zapełniła? ciężko mi coś z tego ogarnąć jeśli bym mógł prosić jakiś mini przykład naprowadzający bym był bardzo wdzięczny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.