Jestem nowy na forum, i w ogóle początkujący w PHP i MySQL'u.
No więc jak już się przedstawiłem przejdźmy do sedna sprawy.
Mam formularz dodawania plików na stronę. Jest to darmowy skrypt, gdzie jak jest wiele kategorii i podkategorii downloadu to robi się bałagan, bo podczas wybierania kategorii wylistowane są wszystkie kategorie.
No i zacząłem przerabiać ten formularz i stanąłem na tym, że mam jeden listing z samymi kategoriami głównymi, ale nie umiem zrobić tak, żeby po zaznaczeniu kategorii głównej w drugim listingu pojawiły się kategorie należące do tejże kategorii głównej.
Aktualnie mam coś takiego:
<?php <td>".$locale['PDP_030']."</td> <select size='1' name='cat' class='textbox'>"; $sql_cat = dbquery("SELECT * FROM ".DB_PREFIX."prodownload_cats WHERE top_cat = 0"); while($cat = dbarray($sql_cat)) { echo "<option value='".$cat['cat']."' " .(isset($cat_id)&&$cat_id==$cat['cat'] ? "selected" :"") .">".$cat['name']."</option>"; } ?>
top_cat = 0 oznacza kategorie główne, które nie należą nigdzie.
Te kategorie główne mają takowe top_cat'y 3, 4, 5, 6, 7, 8 i 9.
I krótko mówiąc - nie wiem jak z tego wybrnąć.
Bo chyba dawać siedem if'ów które by pytała o to jaka kategoria wybrana została to byłoby nie optymalne, zresztą nie wiem czy tak się da.
Więc - czy jest ktoś mi w stanie pomóc z tym formularzem, aby po wybraniu kategorii głównej w osobnym okienku pokazywały się do wyboru podkategorie z tej kategorii?