Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Poprawny wygląd strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Buła
Witam.
Tworzę właśnie stronę internetową i zaczynam się zastanawiać, czy w ogóle dobrze się za to zabrałem.
Stronkę robie z PHP i mySQL, i wygląda to tak że mam pliki header.php i footer.php i w każdej podstronie includuje je.
Header kończy się po rozpoczęciu <div>, a footer zaczyna się na zakończeniu </div>.

Kod
<?
include("header.php");

Treść strony

include("footer.php");
?>

Czy takim sposobem łączy się zazwyczaj stronę w całość?
Jeśli nie tak, to proszę o rady, jak powinno to poprawnie wyglądać.

Patrzyłem na inne CMS, np Fussion i tam dali wszystko do maincore.php który includują w każdym pliku...
A w maincore.php znowu jest tone kodu którego do końca nie rozumiem i nie wiem co odpowiada np. za to, w którym miejscu wyświetli się nasza treść...

Proszę o rady biggrin.gif
pyro
Takie rozplanowanie jest ok w pewnych przypadkach.
Buła
No więc teraz mam problem, bo ten div, który jest przejściem między header a footer rozlatuje się.
http://gbdatabase.cba.pl/login.php

Nie idzie tego wyśrodkować żadnym sposobem, position: center nie pomaga...
Dodam jeszcze, że jeśli treść strony jest pusta, to div jest wyśrodkowany i działa. Ale jak tylko dodam choćby jeden znak, to już się rozlatuje.
Pilsener
  1. <?
  2. include("header.php");
  3.  
  4. Treść strony
  5.  
  6. include("footer.php");
  7. ?>
- beznadziejne podejście, które ma same wady i ograniczenia, a na php fusion nie patrz, bo są jakieś 10 lat za afroamerykanami

Ogólna metodologia jest taka:

1. Parsujesz informacje wejściowe - np. w postaci parametrów przekazywanych w adresie strony, tu odbywa się wstępna walidacja i segregacja parametrów, tak aby np. numer strony był w postaci $adresy['nr_strony'] = 3 niezależnie od tego, czy adres to strona-3.html czy &a=3
2. Generujesz odpowiednie zmienne - np. $header i $footer - kolejność ich tworzenia nie powinna mieć znaczenia - jest to zasadnicza część dynamicznie tworzonej strony, nazywana często silnikiem. Silnik nie powinien zawierać kodu HTML, tylko generować odpowiednie zmienne na podstawie parametrów z adresu
3. Wrzucasz zmienne do szablonu strony - na tym etapie zmienne łączą się z kodem HTML
4. Wysyłasz gotową stronę do przeglądarki - dopiero tu używasz funkcji echo
Strarus
A jak mam właśnie skrypt logowania, gdzie jest kod php, czy dodawanie komentarzy?
Pilsener
Silnik strony składa się z tych elementów, które pracują zawsze (np. generator styli, nagłówka czy stopki), oraz z tych, które dołączasz opcjonalnie - jeśli:
- masz logowanie, to dołączasz odpowiedni kod (przez include) do silnika
- masz dodawanie newsów, to także dołączasz odpowiedni kod do silnika

Rozważny przykład logowania:
1. Pojawia się dodatkowa informacja wejściowa, że ma być logowanie
2. Do silnika zostaje zaincludowany odpowiedni moduł, który obsługuje logowanie
3. Moduł logowania korzystając z własnych funkcji, klas, metod, szablonów etc. wypluwa odpowiednią zmienną, która zawiera np. formularz logowania
4. Wstawiasz tą zmienną w swój szablon strony, jako główną treść lub choćby w topie - jak sobie ponazywasz zmienne i to zorganizujesz, to Twoja sprawa - możesz wszystko zrzucać do zmiennej tresc_glowna, możesz trzymać się zasady jeden moduł = jedna zmienna albo robić raz tak, raz siak lub wszystko przemieszać
5. Wysyłasz stronę do przeglądarki

Spróbuj stworzyć coś własnego, bo tak to sobie możemy pisać i pisać smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.