Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js] dwa formularze
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
tooled
mialem taki problem - zeby stworzyc dwie listy rozwijane select zalezne od siebie tzn. w jednym polu wybieram np. marke samochodu (marki sa pobierane z bazy danych) i wtedy w drugim polu wyboru automatycznie pojawiaja mi sie modele samochodow TYLKO tej marki(rowniez z bazy danych) znalazlem powiedzmy gotowe rozwiazanie - oczywiscie JS musiala byc w to wmieszana i jest pieknie tylko ze w tym rozwiazaniu sa dwa osobne formularze dla tych dwoch pol SELECT - przy jednym jest submit i przy drugim tez...i jak nacisne submit przy marce auta to dalej przesyla tylko marke a modelu nie i odwrotnie to samo
prosze o pomoc....nie wiem co z tym zrobic - jak go zmusic zeby przesylal "jakos" naraz z dwoch formularzy jesli dwa musza byc...

----------------------
Dodawaj przedrostek do tematu :!:
Seth
Kocurro
1) Jeśli obydwa formularze wskazują na to samo miejsce (tj. po naciśnięciu submit wywołują ten sam plik)...to potraktuj to jako jeden formularz a daj po prostu dwa przyciski submit (u mnie chodzi nie wiem jak będzie z innym,i przeglądarkami) - to rozwiązanie piszesz, że odpada...

2) Daj w każdym formularzu ukryte pole z zawartością drugiego formularza...i tak:

formularz pierwszy:

select - marka (nazwa: marka)
ukryte pole - model (nazwa: model)

formularz drgui odwrotnie tj.:

select - model (nazwa: model)
ukryte pole - marka (nazwa: marka)

następnie za pomocą JS gdy w jednym formularzu coś zostanie wybranie w selectie to JS ma za zadanie ustawić ukryte pole w drugim formularzu na odpwiednią wartość...

3) przygotuj bardzo rozbudowany JS...ale to jest zabawa na wyższych lotach i myślę, że pkt. 2 w zupełności wystarcza...

pozdrawiam...

jak co to pytaj
tooled
a mozesz jakis...przyklad dac smile.gif? jakis maly sample bo nie bardzo rozumiem jak to w tym drugim punkcie mozna latwo zrobic...nie bardzo znam jave i w tym wlasnie problem
Kocurro
po primo to nie jave a javascripty - to są dwie różne rzeczy i lepiej nie mylić pojęcbo można palnąć niezłą głupotę...a po drugie to juzcoś piszę...chwilka...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.