Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Pole textarea i pierwsze kliknięcie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rafaelpl
W polu textarea znajduje się tekst: "Wiadomość może zawierać maksymalnie 50 znaków...";

Co zrobić, aby wykasować tekst z pola textarea wyłącznie po pierwszym kliknięciu na nie?

Z góry dzięki za odpowiedź!
EarthCitizen
Może inaczej... Usuwaj znaki gdy tekst ma powyżej 50 znaków:
Kod
<textarea onkeyup='if (this.value.length > 50) this.value = this.value.substr(0, 50)'></textarea>
rafaelpl
Cytat(EarthCitizen @ 29.01.2009, 16:32:00 ) *
Może inaczej... Usuwaj znaki gdy tekst ma powyżej 50 znaków:
Kod
<textarea onkeyup='if (this.value.length > 50) this.value = this.value.substr(0, 50)'></textarea>

Heh, to taki przykład był smile.gif Tekst będzie inny, a mi potrzebne jest to czyszczenie po pierwszym kliknięciu...
EarthCitizen
  1. <script type="text/javascript">
  2. var gPierwszeKlikniecie = false;
  3.  
  4. <textarea onfocus='if (!gPierwszeKlikniecie) { this.value = this.value.substr(0, 50); gPierwszeKlikniecie = true; }'></textarea>
Eagle
Kod
onclick="if(this.value=='Wiadomość może zawierać maksymalnie 50 znaków...')this.value='';"
EarthCitizen
Ups, chyba źle Cię zrozumiałem ? tongue.gif
  1. <textarea onfocus='if (this.value == this.defaultValue) this.value = "";'></textarea>
rafaelpl
Cytat(EarthCitizen @ 29.01.2009, 16:46:56 ) *
Ups, chyba źle Cię zrozumiałem ? tongue.gif
  1. <textarea onfocus='if (this.value == this.defaultValue) this.value = "";'></textarea>

Wielkie dzięki! Naprawdę nigdy bym nie pomyślał o takim rozwiązaniu smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.