Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL]wartości tablicy w zapytaniu mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Larges
Kod
$zapytanie = mysql_query("SELECT definicja_cechy, id_kategorii_cechy FROM cechy WHERE id_cechy in(1,2,3)");

- wszystko w porządku, ale mój przypadek potrzebuje wstawienia w id_cechy in() wyników np. z tablicy. Czy jest to możliwe? Tablica PHP w zapytaniu SQL ?
Ramadisu
Możesz przykładowo zczytać pola tablicy do zmiennej, a użyć jej w zapytaniu.
decha-design
a co za problem, zrobić tak
  1. <?php
  2. $a = array(1,2,3); $zapytanie = mysql_query("SELECT definicja_cechy, id_kategorii_cechy FROM cechy WHERE id_cechy in($a[0], $a[1], $a[2])");
  3. ?>
Ramadisu
Cytat(decha-design @ 5.02.2009, 19:11:42 ) *
a co za problem, zrobić tak
  1. <?php
  2. $a = array(1,2,3); $zapytanie = mysql_query(&#092;"SELECT definicja_cechy, id_kategorii_cechy FROM cechy WHERE id_cechy in($a[0], $a[1], $a[2])\");
  3. ?>

Jeśli już to $zapytanie = mysql_query('SELECT definicja_cechy, id_kategorii_cechy FROM cechy WHERE id_cechy in('.while ($i < count($a)) print $a[$i];.');, chyba że tablica rzeczywiście ma tylko kilka elementów i jest to ilość stała.
erix
Jakoś mam mieszane uczucia do tego, czy Twój kod zadziała, ale nie jestem pewien.

Za to Panowie zapomnieli, że jest coś takiego, jak implode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.