w pliku 1.php mam formularz z checkboxami wartości formularza przekazuję do pliku 2.php.
Formularz w 1.php wygląda tak:
<?php foreach ($file_list as $fl) $checkbox.="<input type='checkbox' name='names[]' value='".$fl."'"."</input>".$fl."<br>"; <br>Wybierz reguły wnioskowania: <input type='checkbox' name='reguly[]' value='INF_RES_SUBCLASSOF'> SUBCLASSOF <input type='checkbox' name='reguly[]' value='INF_RES_SUBPROPERTYOF'> SUBPROPERTYOF <input type='checkbox' name='reguly[]' value='INF_RES_RANGE'> RANGE <input type='checkbox' name='reguly[]' value='INF_RES_DOMAIN'> DOMAIN<br> <input type='radio' name='GrafLubTabela' value='tabela'>tabela z wnioskami <input type='radio' name='GrafLubTabela' value='graf'>graf <input type='submit' value='dalej'</form>"; ?>
W pliku 2.php odczytuję i używam wartości tablicy reguly i names:
<?php $reg=$_GET['reguly']; $names=$_GET['names']; if($_GET['GrafLubTabela']=='tabela') { foreach ($reg as $r) { } } ?>
Nie mogę poradzić sobie z sytuacją w której wysyłam fomularz ze strony 1.php bez zaznaczenia żadnego checkboxu o nazwie reguly lub o nzwie names. Mam wtedy komunikat:
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in C:wampwwwinfinference.php on line 10
Skrypt 2.php musi poprawnie wykonywać się również w sytuacji gdy żaden checkbox nie jest zaznaczony. Jak rozwiązać taką sytuację?
?>