Napisałem już sobie skrypt który odczytuje mi ilość plików php w folderze i je wczytuje do indexu teraz pozostał mi temat samego pliku php który ma być wczytany.
napisałem sobie taki prosty skrypt który odczytuje nazwę pliku php w którym się wykonuje i z niej tworzy nazwę
Nazwa pliku 1.php
Kod
<?php
$nazwa_pliku= basename(__FILE__);
$znacznik = $nazwa_pliku - ".php";
?>
$nazwa_pliku= basename(__FILE__);
$znacznik = $nazwa_pliku - ".php";
?>
jak zrobie echo wyświetli się 1
do tego mam plik dane.php w którym mam następujące informacje.
Kod
$nazwa1="Lorem ipsum nazwa";
$podpis1="Lorem ipsum podpis";
$opismaly1="Lorem ipsum dolor sit amet lacus. Nullam justo. Praesent in risus. Phasellus tempor diam id felis. Maecenas eu tortor fringilla enim. Sed sagittis ac, auctor auctor non, ipsum. Nam hendrerit. Sed euismod pede, pulvinar diam eros, id fringilla lorem, at nulla. Integer est. Aliquam eget sem. Cras vitae augue. Suspendisse.";
$typ1="Lorem ipsum typ";
$data1="01-01-2009";
$podpis1="Lorem ipsum podpis";
$opismaly1="Lorem ipsum dolor sit amet lacus. Nullam justo. Praesent in risus. Phasellus tempor diam id felis. Maecenas eu tortor fringilla enim. Sed sagittis ac, auctor auctor non, ipsum. Nam hendrerit. Sed euismod pede, pulvinar diam eros, id fringilla lorem, at nulla. Integer est. Aliquam eget sem. Cras vitae augue. Suspendisse.";
$typ1="Lorem ipsum typ";
$data1="01-01-2009";
jeśli chce je normalnie includować to działa to bez problemu. Ale cel jest taki aby działało to automatycznie tzn.
chce stworzyć taki skrypt który będzie mi tworzył nazwy zmiennych w pliku 1.php w postaci $nazwa + $znacznik resztę wystarczy powielić.
cel całej zabawy jest taki aby potem powielić tylko plik 1.php i nadać mu nazwę 2.php a w nim $znaczik będzie równy 2 więc powinien wywoływać z pliku dane.php np.
$nazwa2="Lorem ipsum nazwa";
Please help