Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z łaczeniem zmienych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
GregorCTR
Witam siedzę od jakiegoś czasu i chce sobie zrobić mały serwis na plikach bez bazy MySQL.

Napisałem już sobie skrypt który odczytuje mi ilość plików php w folderze i je wczytuje do indexu teraz pozostał mi temat samego pliku php który ma być wczytany.

napisałem sobie taki prosty skrypt który odczytuje nazwę pliku php w którym się wykonuje i z niej tworzy nazwę

Nazwa pliku 1.php

Kod
   <?php
   $nazwa_pliku= basename(__FILE__);
   $znacznik = $nazwa_pliku - ".php";
   ?>

jak zrobie echo wyświetli się 1

do tego mam plik dane.php w którym mam następujące informacje.

Kod
   $nazwa1="Lorem ipsum nazwa";
   $podpis1="Lorem ipsum podpis";
   $opismaly1="Lorem ipsum dolor sit amet lacus. Nullam justo. Praesent in  risus. Phasellus tempor diam id felis. Maecenas eu tortor fringilla enim. Sed  sagittis ac, auctor auctor non, ipsum. Nam hendrerit. Sed euismod pede,  pulvinar diam eros, id fringilla lorem, at nulla. Integer est. Aliquam eget  sem. Cras vitae augue. Suspendisse.";
   $typ1="Lorem ipsum typ";
   $data1="01-01-2009";

jeśli chce je normalnie includować to działa to bez problemu. Ale cel jest taki aby działało to automatycznie tzn.

chce stworzyć taki skrypt który będzie mi tworzył nazwy zmiennych w pliku 1.php w postaci $nazwa + $znacznik resztę wystarczy powielić.

cel całej zabawy jest taki aby potem powielić tylko plik 1.php i nadać mu nazwę 2.php a w nim $znaczik będzie równy 2 więc powinien wywoływać z pliku dane.php np.

$nazwa2="Lorem ipsum nazwa";

Please help exclamation.gif!!
wookieb
Manual nie gryzie! http://pl.php.net/string
Ale my bedziemy..
GregorCTR
Poczytałem ale chyba jeszcze jestem zbyt słaby na to sad.gif tzn. próbowałem różnych kombinacji i nie osiągnąłem zamierzonego efektu.
.radex
substr()

podpowiem, że w trzecim argumencie będzie minusowa wartość
Ociu
To ja podpowiem, że trzeba poprawić tytuł tematu. Proszę dodać odpowiedni tag. A no i brakuje jeszcze odpowiedniego bbCode. Proszę o poprawienie tych rzeczy, w innym wypadku zamknę temat.
wookieb
Zamiast - daj .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.