Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Javascript] onclick, checkbox i obrazek ze zmienianym src
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
messmaker
Witam

Kod mam jako-tako poukładany jednak nijak nie wiem jak co zapisać w JS więc zwracam się o pomoc wstydnis.gif

do funkcji przekazuję dwie zmienne całkowite przy zdarzeniu onclick (przykładowo a=17, b=35)
Sama funkcja powinna wykonywać coś takiego:

if ( checkbox o id c17 jest zaznaczony) {
odznacz checkbox o id c17
ustaw src dla obrazka o id i17 na images/35/unchecked.jpg
} else {
zaznacz checkbox o id c17
ustaw src dla obrazka o id i17 na images/35/checked.jpg
}

i kuniec. O ile szczęśliwszy bym był gdyby PHP mógł działać "w locie" rolleyes.gif

P.S. Wiem, że założyłem już taki temat, ale zrobiłem to w ogólnym dziale a nie poświęconym JS (mój błąd)

EDIT: poprawiony tytuł
nospor
Cytat
Dżawaskrypt

Nie wiem czy ty chciales byc cool czy jaki, ale weź kurna napisz to po ludzku javascript
melkorm
zainteresuj się jakąś biblioteką do JS'a, jak prototype lub jQuery ... składnie kodu strukturalnego masz uniwersalną ... więc wiekszego problemu nie powinieneś mieć, wystarczy dobrać się do obiektu DOM przez id, "ustawić" wartości - dosłownie tak jak to napisałeś.

Mam nadzieję że nikt nie wkleji gotowca bo tak to chociaż czegoś się nauczysz, napsiz coś, wklej, a My podpowiemy co jest źle :]

Edit: Chociaż do takiej małej rzeczy nie zaciągałbym całej biblioteki tylko funkcję odpowiadającą za dobranie się do elementu ... lub samemu takową napsiać szybko, ale tak chociarz już się zaprzyjaźnisz z jakąś biblioteczką :]
erix
Cytat
Kod
if ( checkbox o id c17 jest zaznaczony) {

Do poczytania:
Kod
document.forms['asd'].elements;
document.images
//albo po prostu
document.getElementById

Tego poszukaj, to dojdziesz. winksmiley.jpg
messmaker
Dwóch trza mi rzeczy, a trudno (o dziwo) to w gugl znaleźć:

1. Przekazanie dwóch argumentów do funkcji
2. Złożenie stringa z tymi zmiennymi (nie przypadkiem 'blablabla' + zmienna1 + 'blablabla1' ?)

Dzięki za pomoc aarambo.gif
melkorm
definicja :
Kod
function jakas_funkcja(arg1,arg2) { cialo funkcji }

Wywołanie:
Kod
jakas_funkcja(agr1,arg2);

a pkt drugi to dosłownie tak jak napisałeś

Kod
id = 'cokolwiek';
alert('jakistam sobie string '+id); // wyswietli jakistam sobie string cokolwiek

edit: co do gugla :
1. funkcje
http://webmade.org/kursy-online/definicja-...-javascript.php
2. stringi
http://webmade.org/porady/laczenie-stringow-js.php
messmaker
Jakoś pokombinuję, dzięki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.