Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy takie coś jest możliwe?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
torbicki65
Witam
Interesowałem się ostatnio tematem tworzenia rozszerzeń dla Firefoxa, z tego co się dowiedziałem, rozszerzenia pisze się w JS. Niestety z JS styczności nie miałem, ale programuję w PHP.
W każdym razie - zamierzam zrobić rozszerzenie, które po kliknięciu w jego ikonkę zmieniłoby wartości formularza na naszej klasie - chodzi tu o opcję "Nie pokazuj innym, że oglądałem ich profil (jednocześnie nie będziesz widzieć kto oglądał Twój profil).".
Musiałoby to więc wyglądać tak, że kiedy jest ustawione ciastko na NK (jest logowanie z zapamiętaniem, bądź po prostu użytkownik jest aktualnie zalogowany), po wciśnięciu przycisku skrypt pobiera dane tego formularza, te które są zaznaczone pozostawia w takim stanie jakie są, natomiast zmienia wartość opcji od "Nie pokazuj..." na przeciwną i wysyła formularz.
Idealnie byłoby jeszcze, gdyby całość mogła odbywać się w tle, lub ew. przechodziło szybko na stronę formularza i po zmianie wracało na stronę poprzednią.

Czy coś takiego jest wykonalne w Javascript?

W PHP umiem zrobić to za pomocą cURL, jednak to rozwiązanie odpada, bo jest po stronie serwera, a poza tym zainteresowani musieliby podać dane do logowania.

Najchętniej pewnie zleciłbym to komuś do wykonania, ale myślę, że to akurat świetna okazja, żeby w końcu zacząć naukę tego języka.
devnul
jest jak najbardziej wykonalne. Musisz tylko wiedzieć o jednym, javascript jaki znamy ze stron internetowych rządzi się troszkę innymi prawami od tego który jest używany przez firefoxa do pisania rozszerzeń. Jest to co prawda dalej ten sam język, jednak daje daleko dalej idące możliwości od tego zagnieżdżanego w kodzie html
torbicki65
Dzięki za odpowiedź, skoro to możliwe, w takim razie będzie trzeba wziąć się w końcu za podstawy.
Pewnie jeszcze wrócę nieraz z pytaniami winksmiley.jpg
p10
po co od razu rozszerzenie. wystarczy skrypt do greasemonkey. tu masz manual do niego: http://diveintogreasemonkey.org/toc/
oczywiście przydałaby się podstawowa znajomość js'a
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.