Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Php] wyrażenia regularne
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sannin
Witam,
mam taki kod:

1. <?php
  2. if(ereg(^([0-9a-zA-Z&#261;ćęłń󜼿ˇĆĘŁŃÓŚŹŻs])+$ , $userBillStreet)
  3. ?>

jeżeli zmienna $userBillStreet zawiera spację zwraca false, nie wiem dlaczego przecież jest \s.
zegarek84
co chcesz sprawdzać?? - daj przykł±dy?? - narazie nie za bardo to wyrażenie u Ciebie...

Kod
if(preg_match('/^[0-9a-zA-Zćęłńó¶Ąż·ĆĘŁŃÓ¦¬Ż\s]+$/' , 'ggg sadf  ')) echo 'booo';
sannin
dokłanie chodzi o nazwę ulicy...
zegarek84
podaj kilka przykł±dowych kombinacji jakie mog± wyst±pić... wiem że dziwnie to brzmi ale podobny probył na forum exela ale to zależy czy ko¶ luĽno wpisuje czy wggch¶ okre¶lonych zasad...
sannin
Działa np.: Ogrodowa, Jabłeczna
Nie działa: Kazimierza Wazy, Plac Legionów
zegarek84
kożystam teraz z modemu i z ulicami podałe¶ tylko dogodne nazwy i proste ;p - po południu podam Ci dużo szerszy wachlarz i się może bardziej dostosuje wyrażenie regularne - narazie do tych powinno działać (nie mam czasu sprawdzić)
Kod
if(preg_match('/^[A-ZĆĘŁŃÓ¦¬Ż][a-zćęłńó¶ż]+(?:\s[A-ZĆĘŁŃÓ¦¬Ż][a-zćęłńó¶ż]+)?$/' , $userBillStreet)) echo 'ulice';

narazie bez cyfr - a i w nazwach mog± być cyfry - podałe¶ w±ski zakres - jesli w pracy znajde czas to zajrzę po południu na inne forum gdzie w takim temacie z nazwami ulic brałem udział - choć tam nie robiło się tego przez wyrażenia regularne gdyż nie miałem do nich dostępu - jednak bede znał wszystkie możliwe nazwy ulic - narazie masz że musi się zaczynać duża liter± oba wyrazy - może być jeden... - uwzględniaj±c wszystkie możliwe przypadki to trochu rozbudowane to wyrażenie będzie winksmiley.jpg
wNogachSpisz
Sprawdzaj poprawnosc adresu laczac przez z jakims zuumi czy innym pilotem lub tez automapa w porywach PKT tongue.gif

Wiem ze nie jest to odpwiedz na pytanie "jak zrobic wyrazenie regulane sprawdzajace porpawnosc adresu" odpowiedĽ na to pytanie brzmi: Nie da sie, musi być baza adresów.

Pozdro600
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.