Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Drukowanie: window.print();
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Less
Witam!
mam zadanie zrobic stroniczke do wydruku dla kilku elementów (z tablicy lub petli) i staram sie to automatyzowac...

Wymysliłem, że:
każdy wydruk bedzie otwierał sie w dodatkowym okienku z wpisem w body: onload=javascripr: window.print()

tylko pojawia sie problem, jak zatrzymac skrypt do czasu wydrukowania poprzedniego, tzn. jak ustawic kolejke wydruków...

chcialem zrobic tak, aby po wydrukowaniu pojawil sie przycisk do zamkniecia poprzedniego okna i żeby on poprzez przesłanie do okna wywołujacego parametru, wywoływal wydruk kolejnego elementu tablicy...

najwygodniej by bylo, jakby okno samo zamykalo sie po wydruku i przesyłalo ten parametr dla kolejnego print, ale jak sie nie da, to moze jest jakiś skrypt wykrywający zamykanie okna lub parametr przycisku, powodujący, ze bedzie widoczny dla uzytkownika, ale niewidoczny na wydruku...

Czy ja wymyslam niemozliwe?
Jak to byście rozwiazali ewentualnie inaczej?

Bardzo prosze o pomoc, wielkie dzieki z góry dla wszystkich chetnych pomóc.

Less
Crozin
Nie wykryjesz czy wydrukowano dokument. Ale może zamiast robić kolejki wyświetl odrazu całą listę stron do wydrukowania?
Less
A mozna? Zapewne trzeba wstawic znak podziału strony... Jest taki co zadziała dla wszystkich przegladarek ?

Da sie w jednym, czy w wielu oknach ?

Zrobiłem próbę kiedyś i mimo wielu print otworzyło się tylko okno dla jednego print. Może niepotrzebnie się zniechęciłem ? Wydaje mi sie, że kiedy,ś czytałem o znaczniku html dzielacym strone do wydruku, ale teraz szukam w necie i nie moge znaleźć... moze nie jest to popierane?

Przydałby sie tym bardziej, ze wydruki maja byc na połówkach stron A4, a nie na A4... Kartki bedę ciąć na pół i wkladać przed wydrukiem...

No bo chodziło mi o mozliwie pełna kontrole nad wydrukami, aby skrypt mógł zaznaczac, co wydrukowało sie, co nie... jesli mozna...

a moze czyms takim sterowac inny skrypt np php ?

Moje rozwiazanie:
Chciałem uniknąć zaleznosci od osoby obsługujacej w wiekszym stopniu, ale wymysliłem rozwiazanie w php, tak jak mi podpowiedziales zrobiłem liste wydruków i jesli druknąłem pozycje z listy, to skrypt usuwał przycisk drukowania dla niej, a na końcu pojawi sie przycisk, przejdź dalej...

Jesli ktoś zna lepszy sposob, lub wie jak coś z moich powyższych pomysłów zrobic, zapraszam do dyskusji, niech sie proszę tym podzieli... i z góry dzieki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.