Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dwupoziomowe listy w HTMLu
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Asmox
Gdzieś już widziałem taki przykład w necie, ale zapomniałem jak to się dokładnie nazywało. W każdym razie chodzi mi o coś takiego, że mamy 2 listy. Wybranie opcji na pierwszej z nich ma spowodować 'załadowanie' opcji do drugiej listy. Jak zwykle, żeby było dla was wszystko jasne, chodzi na przykład o coś takiego:
Zamawiając w KFC jakieś jedzonko, z pierwszej listy wybieramy co chcemy zjeść (do wyboru: kurczaki, napoje, sałatki itd...). Po wybraniu jakiejś opcji, na przykład kurczaków, w drugiej liście pojawiają nam się konkretne produkty, z których możemy wybrać na przykład H&S Strips, Kentucky, Hot Wings.... Jeżeli na pierwszej liście wybralibyśmy Sałatki, to na drugiej liście powinien się pojawić inny zestaw opcji, jak na przykład Colesław i Caesar.... No, chyba już wiadomo o co mi chodzi rolleyes.gif
Spawnm
daj <select>i obok <span id='sel2'>
po wybraniu z selecta js pobiera zaznaczony element i wysyła ajaxem do pliku php, ten na podstawie przesłanych danych generuje odpowiedni drugi select który potem załadujesz do spana .
erix
Chyba to: http://www.mattkruse.com/javascript/dynamicoptionlist/ tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.