Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Losowy obrazek.
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
krzywy36
Więc, potrzebuję małego skryptu który wylosuje liczbę z zakresu 1-18 a następnie wyświetli obrazek w formacie wylosowana_liczba.jpg.
Wiem, że to podstawy, ale muszę zrobić na jutro stronę do szkoły na zaliczenie i nie mam teraz czasu na uczenie się js.
Z góry dziękuję.
phpion
Cytat(krzywy36 @ 9.06.2009, 21:21:13 ) *
muszę zrobić na jutro stronę do szkoły na zaliczenie i nie mam teraz czasu na uczenie się js.

A o zaliczeniu dowiedziałeś się oczywiście przed chwilą? Trzeba było się uczyć wcześniej, a nie zostawiać sobie tego na ostatnią chwilę.

http://www.w3schools.com/jsref/jsref_random.asp + odpowiednie działania matematyczne i uzyskasz liczbę z danego przedziału. Pogoogluj, sądzę, że bez problemu znajdziesz poszukiwanego przez siebie gotowca.
kamil4u
Wątpię, żebyś dostał gotowca - tym bardziej, że zadań domowych tu nie rozwiązujemy(w razie czego: giełda ofert)

Jak Ci się przyda to poczytaj o:
- rand
- DOM - nawigacja
- referencjach
-
Kod
referencja_do_elementu.src = zmienna_wylosowana".jpg"; //90% tego czego potrzebujesz
erix
Cytat
ale muszę zrobić na jutro stronę do szkoły na zaliczenie i nie mam teraz czasu na uczenie się js.

A my nie mamy czasu na gotowce.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.