Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]konfiguracja serv.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pedro34
Pytanie z gatunku nie tyle "przedszkolenego" co wręcz pewnie "żłobkowego" blinksmiley.gif Wrzuciłem na serv. pliki do sklepu inter. - php. i index.php odpala się pięknie, ale chcę aby zanim odpali się index.php odpalał najpierw plik index.html, a dopiero po kliknięciu odpowiedniego linku uruchomić php na jednym serv. w jednym katalogu z html. Czytam, że serv. czytają najpierw plik indexu.html potem kolejne, a plik index.php w następnej kolejności, a jednak tak się nie dzieje i jeśli na serv. w jednym katalogu jest plik html i php czyta niestety php pierwszego. Jest opcja, plik html zapisać w innym katalogu, ale znów powstaje kłopot z przypisaniem domeny, bo wtedy plik html odpala się pod domeną, ale już kilkając aby skoczył do pliku php (w innym katalogu) nie odpala się pod nazwą domeny ale pod nazwą serv. Mam nadzieję, że nie nazbyt skąplikowanie opisałem problem i ktoś mi w miarę przystępnie wyjaśni jak odpalić 2 indexy w jednym katalogu. Jakby to pomocne, to baza danych - mysql 5. Dzięki z góry
dziamber
Może po prostu ustaw domenę na www.twoj-adres.pl/index.html
pedro34
Robiłem wskazanie domeny na katalog i jeśli wskażę na katalog z samym index.html odpala się ten index pod domeną, jednak przekierowanie linkiem na index.php w innym katalogu powoduje, że z adresu url znika nazwa domeny, a pojawia się adres serv., który nie ma nic wspólnego z domeną, a chciałbym aby wszystko odpalało się pod domeną, dlatego próbuję uzyskać pomoc jak na jednym katalogu ze wskazaniem na niego domeny umieścić 2 indexy tak aby html odpalał po wejściu na domenę, a drugi php dopiero po zaakceptowaniu warunków określonych na pierwszej, a to wszystko odpalło się z pod domeną np. www.domena.pl, a nie że html odpali się pod www.domena.pl, ale już php umieszczony w innym katalogu odpali się pod adresem www.innyserwer.pl
krzysiekk
witam to sa ustawienia Apacha httpd.conf jesli sa zdefiniowane w ten sposob to pierwsze odplaja sei pliki index.html

<IfModule dir_module>
DirectoryIndex index.html index.php index.php4 index.php3 index.cgi index.pl index.htm index.shtml index.phtml
</IfModule>

jesli tak
<IfModule dir_module>
DirectoryIndex index.php index.php4 index.php3 index.cgi index.pl index.html index.htm index.shtml index.phtml
</IfModule>

to index.php

dlatego stwórz plik .htaccess a w nim wpisz

DirectoryIndex index.html index.php

i powinno dzialac
pedro34
Czyli robię plik .htaaccess.php? i tam pomiędzy body linijkę z pierszeńswem czytania index-u, wrzucam go do katalogu na którego ustawiona jest domena?
krzysiekk
tak smile.gif
Spawnm
nie .htaaccess.php tylko .htaccess bez .php winksmiley.jpg
pedro34
Super, dzieki, dziala
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.