Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]onClick - podmiana grafiki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wizard144
Witam po raz kolejny!

Otóż tym razem mam problem natury zapewne banalnej.

Posiadam 3 grafiki umieszczone obok siebie. Są to 3 postaci.
Po kliknięciu na jedną z nich ma być podświetlona (podmiana grafiki na drugą).

Z tym nie mam problemu, problem tkwi w tym, że chcę aby po kliknięciu na inną, wcześniejsza zrobiła się z powrotem szara.

Wiem jak dynamicznie zmienić wartość pola formularzy ale nie wiem jak zmienić dynamicznie np tło komórki. Mam taki pomysł że mógłbym to zrobić w następujący sposób:

1. <table cellspacing='10'>
  2. <tr>
  3. <td style="background-image:url('grafika/gif_szary.png');"></td>
  4. <td style="background-image:url('grafika/gif2_szary.png');"></td>
  5. <td style="background-image:url('grafika/gif3_szary.png');"></td>
  6. </tr>

Wiem że za pomocą onClick mogę sobie style zmieniać w bierzącej komórce ale jak zmienić styl/treść innej komórki ? No i pytanie : Czy mogę przypisać komórce ID ? bo jeśli tak to nie ma problemu smile.gif wrzucę grafiki do komórek smile.gif(za pomocą InnerHtml)
erix
Cytat
Wiem że za pomocą onClick mogę sobie style zmieniać w bierzącej komórce ale jak zmienić styl/treść innej komórki ?

A funkcje getElementBy..., do tego własności (next|prev)Sibling (sąsiedzi), sporo tego. [; Do wyboru, do koloru.

Cytat
No i pytanie : Czy mogę przypisać komórce ID ?

A czemu nie? Ale nie ma sensu dodawać ID z osobna, po to są funkcje, o których wspomniałem wyżej, aby dobierać się do tych elementów wg innych kluczy.
skowron-line
Można przypisać id komorce
ale mozesz sobei zrobic tak ze te komórki co masz w nich grafike obracasz w petli
  1. //petla
  2. {
  3. if( obraze != obrazek_ktory_nacisnalem
  4. //zrob szare.
  5. }

i wtdy wszystkie beda szare oprocz tego na ktory kliknales
wizard144
Wielkie THX !

Nie śmigam jeszcze w JS jak tu widać smile.gif muszę się z Ajaxem trochę bardziej obeznać smile.gif

+ dla Ciebie ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.