Pytanie z pogranicza żłobka i przedszkola. Dopiero uczę się PHP. Ale do rzeczy.
Zrobiłem prostą stronę XHTML + CSS. Jedna z podstron to pytania i odpowiedzi. Chciałem aby na tej konkretnie podstronie ładowały się najpierw pytania z oddzielnego pliku a potem dochodziłoby do podmiany na odpowiedzi również z oddzielnego pliku. Myślę że zaprzęganie do tego MySQL to trochę przerost formy nad treścią ale do rzeczy
Zrobiłem to tak.
W treści strony strona.php umieściłem między div-ami
<?php include('pyt.php'); ?>
następnie w pliku pyt.php znowu między div-ami przy konkretnych pytaniach dałem odnośnik
odnośnik odwołuje się do pliku odp.php (na marginesie jest to ten sam plik co strona.php tylko ma zmienioną nazwą) w którym to znajduje się
<?php include('tresc_odp.php'); ?>
sam plik tresc_odp.php są to odpowiedzi gdzie 1 odpowiedź zaczyna się
<? if ($_GET['id'] == "1"): ?>
a następne
<? elseif ($_GET['id'] == "2"): ?>
itd
W miarę działa ale na localhost (zainstalowany LAMP) wyświetla całą długą stronę ( wszystkie odpowiedzi ) a nie tą konkretną przypisaną do nr pytania (nr id). Na serverze gdzie mam domenę jest w porządku.
Pytanie nr 1
Co mam zmienić u siebie(loclahost) w ustawieniach servera PHP bo pewnie tam coś trzeba, żeby było w porządku
Pytanie nr 2
Czy to co "wykombinowałem" można skrócić/poprawić/ulepszyć i... w jaki sposób
Czytając to forum zauważyłem że ludzie zalecają zamiast include stosować switch czy to u mnie zda egzamin ?
Jestem po lekturze kilkunastu stron od strony 1 i kilkunastu od ostatniej czyli 1280 i mam mały rozgardiasz w notatkach
Tak jak na wstępie wspomniałem dopiero zacząłem przygodę z PHP więc proszę o wyrozumiałość i ewentualne konkretne naprowadzenie na temat bo manual PHP jest całkiem spory

Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź
P.S. Tak korzystam z google oraz odnośników do kursów