Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML] Wieczny problem z dynamicznymi checkboxami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kusiu
Witam,

Bardzo proszę o pomoc w jednej sprawie. Otóż jak najbardziej profesjonalnie zrobić zapisywanie się zaznaczonych/odznaczonych dynamicznych checkboxów questionmark.gif

Podam przykład:

1. <form action="" method="post">
  2. <input type="checkbox" name="uzup[513]" value="1" /> 513
  3. <input type="checkbox" name="uzup[12]" value="1" /> 12
  4. <input type="checkbox" name="uzup[4]" value="1" /> 4
  5. <input type="checkbox" name="uzup[100]" value="1" /> 100
  6. <input type="checkbox" name="uzup[234]" value="1" /> 234
  7. <input type="submit" name="zapisz" value="Zapisz" />
  8. </form>

TABELA:

ID | ID_UZUP | OPIS

ID - to autoincrement
ID_UZUP - to id z checkboxa czyli np 12

No i ok.. zalozmy ze za pierwszym razem dodaje to do bazy, czyli INSERT zaznaczonych cheeckboxow , natomiast co w przypadku edycji?? Przeciez gdy nie zaznacze checkboxa, wtedy nic nie wysylam... Owszem moglbym usunac wszytskie dane z tabeli po kliknieciu Zapisz i za kazdym razem dodawac na nowa do bazy tylko te zaznaczone, jednak to nie wchodzi w gre gdyz pole OPIS bedzie zawieralo pewny opis ktory nie mozna usunac. Proszę o rade jak to zaprogramowac.

Dzieki
MateuszS
hmm dodaj input type="hidden". Kiedys cos takiego robilem, poczytaj o tym bo nie jestem pewny.
blooregard
Usuwasz najpierw z bazy wszystkie zaznaczenia, następnie INSERT-em wstawiasz te nowo zanzaczone.

EDIT: Kurczę, nie dovzytałem do końca o tym opisie smile.gif
Zrób tak, jak pisze @MateuszScirka - opis prześlij jako element hidden.
kusiu
Cytat(MateuszScirka @ 25.06.2009, 18:57:48 ) *
hmm dodaj input type="hidden". Kiedys cos takiego robilem, poczytaj o tym bo nie jestem pewny.

no ok jednak planuje jeszcze dodac kilka innych pol, wiec bylby problem to wszystko trzymac w hiddenach smile.gif chcialbym generalnie zostawic dodany juz rekord jedynie zaznaczac kogo jako publikowany / niepublikowany w np. polu PUBLIC

Cholerka nie ma innego lepszego sposobu? smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.