Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]jak wstawić mapę z serwisu googlemaps nie używając ramek
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jolam
Próbowałam coś znaleźć na ten temat i sama coś wymyślić. Ale mi się nie udało. Czy to w ogóle możliwe aby nie korzystzć z ramek i mieć mapę na stronie?
Marcuez
Opisz dokładniej, podaj kod tej mapy bo nigdy nie miałem z tym styczności i jak chcesz to umieścić to coś poradze.
athei
Oczywiście wszystko znajdziesz tutaj http://gmapsapi.com/
jolam
athei bardzo Ci jestem wdzięczna. Już zabieram się do czytania.

Chciałabym jeszcze o coś spytać. Co zrobić aby mieć jeden odnośnik do 2 różnych stron? Po prostu mam stronę w dwóch częściach i chciałabym, żeby po wpisaniu adresu zawsze wyświetlała się pierwsza cześć strony. A jak ktoś chce obejrzeć drugą, to klika i wyświetla się właśnie ta druga strona - ale adres jest ten sam. Jak się do tego zabrać? Pomógłbyś mi?

Ale na tej stronie trzeba płacić za czytanie artykułów sad.gif Mógłbyś mi podać odnośnik do jakiejś niepłatnej strony?
sowiq
http://lmgtfy.com/?q=google+maps+tutorial

Odnośnie drugiego pytania: JavaScript albo ramki.

@Marcuez,
jak nie wiesz o czym piszesz, to nie zaśmiecaj forum niepotrzebnymi postami.
jolam
A w samym PHP się nie da? Bo ja zupełnie tego Javascript nie znam.
sowiq
Cytat(jolam @ 15.07.2009, 08:33:18 ) *
A w samym PHP się nie da?
Da się. Tylko zamiast kliknięcia linka robisz submit formularza wysłanego metodą POST - po stronie serwera sprawdzasz za pomocą PHP czy jest ustawiona jakaś zmienna POST i w zależności od tego wyświetlasz odpowiednią część strony.
Skoro adres strony ma być takie same, to znaczy że nie możesz przekazać żadnych parametrów GET, więc pozostaje POST.

Ew. ramka :]
planet
Osobiście proponuje rozwiązanie sowiq z submitem formularza, chyba najszybsze i najłatwiejsze rozwiązanie do zaimplementowania winksmiley.jpg wg. mnie lepiej byłoby wyświetlać odpowiednią część poprzez include odpowiedniego pliku, żeby był porządek, ale jeśli te strony są niewielkie to można trzymać w jednym, pozdrawiam.
jolam
sowiq ale przycisk formularza wygląda brzydko, nie jak link na mojej przyszłej stronie. Pewnie można jakoś zmienić jego wygląd (nie wiem jak, dałbyś mi jakąś wskazówkę?), ale czy to będzie wtedy dobrze działać w różnych przeglądarkach?

planet właśnie tak chcę zrobić, w zależności od wartości zmiennej przekazanej POST (bo tak radzicie) następowałoby wczytywanie różnych plików.

Powiedzcie mi czy to będzie wtedy dobrze, bo ja się tak w tym nie orientuję. I dopiero niedawno zaczęłam się tym interesować. Czytałam w internecie, że ponoć takie strony, które nie wymagają przeładowania (odświeżenia?) to się wykonuję w ajax albo JavaScript. Czy to znaczy, że docelowo powinnam się nauczyć ajax i JavaScript a nie PHP?

Bardzojestem Wam wdzięczna za pomoc. Dziękuję guitar.gif
erix
Cytat
Pewnie można jakoś zmienić jego wygląd (nie wiem jak, dałbyś mi jakąś wskazówkę?), ale czy to będzie wtedy dobrze działać w różnych przeglądarkach?

CSS. Da się wsjo.

Cytat
to się wykonuję w ajax albo JavaScript. Czy to znaczy, że docelowo powinnam się nauczyć ajax i JavaScript a nie PHP?

AJAX bez JS nie jest AJAX-em. Byłby po prostu AX. [;

Cytat
Czy to znaczy, że docelowo powinnam się nauczyć ajax i JavaScript a nie PHP?

Najlepiej obu naraz; dane czymś musisz wygenerować.
jolam
Czyli powinnam uczyć się PHP i jednocześnie Ajax, a ten Ajax to takie połączenie XML i JavaScript? I to będzie najlepsze rozwiązanie? Polecicie mi jakąś dobrą książkę do tego Ajax? Do PHP mam "Szybki start PHP6 i MySQL5 - Ulleman" - czy to dobra książką, może powinnam kupić jakąś inną?

Ponawiam moje pytania i wątpliwości związane z tym rozwiązaniem POST i tymi stronami o tym samym adresie, o czym pisałam wcześniej. Proszę wstydnis.gif
erix
Cytat
Czyli powinnam uczyć się PHP i jednocześnie Ajax, a ten Ajax to takie połączenie XML i JavaScript?

XML, to tylko z nazwy - w praktyce w niewielu zastosowaniach się go wykorzystuje w praktyce. Najczęściej - aby coś przesłać przez JS. [;

Cytat
Polecicie mi jakąś dobrą książkę do tego Ajax? Do PHP mam "Szybki start PHP6 i MySQL5 - Ulleman" - czy to dobra książką, może powinnam kupić jakąś inną?

Masz dział na książki, tylko przebierać.

Cytat
Ponawiam moje pytania i wątpliwości związane z tym rozwiązaniem POST i tymi stronami o tym samym adresie, o czym pisałam wcześniej

To znaczy?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.