Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Wstawianie kodu do artykułów i kolorowanie składni.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
skowron-line
Witam.

W jaki sposób zrobić wstawianie kodu w artykuł, chodzi mi o to że jak mam cały artykuł w bazie. W artykule jest kod który chciałbym żeby za pomocą geshi został pokolorowany ale pytanie jak rozpoznać że akurat w tym miejscu on się znajduje i że ta część ma być pokolorowana.

Pozdrawiam.
wookieb
Uzyć bbcode albo innych znacznikow.
skowron-line
Cytat(wookieb @ 15.07.2009, 10:17:54 ) *
Uzyć bbcode albo innych znacznikow.

Ale wtedy musiałby to robić css, do geshi podaje się w konstruktorze kod i nazwę języka na jaki ma pokolorować.
wookieb
No wycinasz zawartosc spomiedzy tych dwoch tagów [code][/code] i wrzucasz to do geshi który koloruje wyciagniety kod i nastepnie wstawiasz go znowu w swoje miejsce.
skowron-line
A może jakiś inny sposób bo wyrażenia regularne to dla mnie czarna magia smile.gif jakos nigdy nie mogłem się do tego zabrać.
thomas2411
Cytat(skowron-line @ 15.07.2009, 14:25:50 ) *
A może jakiś inny sposób bo wyrażenia regularne to dla mnie czarna magia smile.gif jakos nigdy nie mogłem się do tego zabrać.

No to proponuję się w końcu zabrać, bo bez tego na dłuższą metę ani rusz.

A jak dodajesz ten artykuł? O ile pamietam geshi korzysta ze znacznika <pre> Więc używaj tego znacznika od razu.
wookieb
http://php.net/strpos szukasz [code] oraz jego zamknięcia i wyciagasz tekst spomiędzy nich. no i potem robisz http://php.net/substr_replace
erix
Ściągnij sobie jakiś skrypt forum i zerknij do parserów bbcode.

~wookieb w stopce chyba nawet linka miał.
skowron-line
Cytat(thomas2411 @ 15.07.2009, 12:28:44 ) *
No to proponuję się w końcu zabrać, bo bez tego na dłuższą metę ani rusz.

Dzięki za słowa krytyki ale nie na to liczyłem.
Cytat(thomas2411 @ 15.07.2009, 12:28:44 ) *
A jak dodajesz ten artykuł? O ile pamietam geshi korzysta ze znacznika <pre> Więc używaj tego znacznika od razu.

questionmark.gif Geshi samo dodaje taga <pre>.
Artykuł dodaje ze zwykłego textarea ( narazie ).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.