Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][JavaScript] przesłanie danych z iframe
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dariolee
Witam,
W formularzu mam iframe. Otwiera ona osobną strone z danymi z bazy danych. Jak zrobić, żeby po kliknięciu na dane w iframe "przeszły do głownego formularza" ?
dariolee
Jaki gotowy ? Do głównego tj. tego w którym mam napisane <iframe .....></iframe>
Fifi209
Cytat(dariolee @ 17.07.2009, 11:20:03 ) *
Jaki gotowy ? Do głównego tj. tego w którym mam napisane <iframe .....></iframe>

Sorki, w oczach mi się marze. ;p

Nie zrobisz tak tego.

Poczytaj o ajax ;p
tmka
Witam,
możesz odnieść się z wnętrza ramki do okna nadrzędnego używając parent.document
Prosty przykład:
plik1.html:
  1.  
  2.  
  3. <iframe width="300" height="200" src="plik2.html">
  4. <div id="1"></div>
  5.  
  6. </body>

plik2.html:
  1. function setParentValue()
  2. {
  3. var f = parent.document.getElementById("1");
  4. f.innerHTML= document.getElementById("t1").value;
  5. }
  6. <form action="#">
  7. <input type="text" id="t1"> <input type="submit" value="go" onClick="setParentValue(); return false;">
  8. </form>
  9. </body>

Po wypełnieniu pola tekstowego i kliknięciu w przycisk, powinien pojawić się podany tekst w divie na stronie nadrzędnej
erix
Cytat
możesz odnieść się z wnętrza ramki do okna nadrzędnego używając parent.document

AFAIK, przeglądarki zaczynają to blokować.
dariolee
Czyli z iframe nic nie można wyciągnąć do strony w której jest on zdefiniowany ? Działa to jednostronnie ?
erix
Nie. Względy bezpieczeństwa.

To znaczy, w niektórych przeglądarkach może zadziałać, ale stosowanie takich praktyk jest odradzane.
tmka
Przykład testowałem na przeglądarce firefox 3.0.11 i ie 7. Firefox nie robił problemów, w ie trzeba było odblokować dostęp, aby skrypt mógł zadziałać. Z tego co mi wiadomo przeglądarki na pewno blokują dostęp do parent.document w przypadku gdy pliki nie są w tej samej domenie, w innym przypadku jest różnie.

Pozdrawiam.
dariolee
Mój post wziął się z powodu autoodpowiedzi. A konkretniej. Osobnik spisuje sobie nr nip-u i pod spodem wyświetla podpowiedzi tj. nip i nazwe podmiotu. Najpierw wyświetlanie robiłem w div-ie ale tu był problem ze zdarzeniami onmouseover i onmouseout, gdy w owym div-ie byałem dane w postaci linków lub tabeli. W obu przypadkach po przejściu do wiersza powyżej lyb poniżej następowało wywołanie onmouseout/over, które dałem w <div onmouseout="..."></div>. Później spróbowałem na iframe. W tym przypadku onmouseout/over działa jak trzeba ale jest problem z przeniesieniem danych z iframe do formularza głównego. Autopodpowiedzi załatwiłem w ajaxie ale problem jest przy efektach końcowych albo nie przenosi danych albo nie działają zdarzenia onmouseout/over.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.