Nie rozumiem czemu nie mogę porównać wartości wierszy kolumn o podanych nazwach zmiennych w przypadku kiedy kolumny nie są ułożone obok siebie w poziomie, tylko jedna na drugiej lub w osobnych tabelach.
Przykład:
(tabela z dwiema kolumnami, które są ułożone obok siebie)
Kod
$kolumna_1[0] $kolumna_1[1]
w takim układzie działa taka funkcja:
<?php IF ($kolumna_1[0] == $kolumna_1[1]) $zmienna = styl_css_1; else $zmienna = styl_css_2; ?>
ale jeżeli mam np taki zestaw kolumn:
(tabela z dwiema kolumnami, które są ułożone jedna na drugą)
Kod
$kolumna_1[0]
$kolumna_2[0]
$kolumna_2[0]
w takim układzie kolumn nie działa taka funkcja (zawsze jest FALSE):
<?php IF ($kolumna_1[0] == $kolumna_2[0]) $zmienna = styl_css_1; else $zmienna = styl_css_2; ?>
Wygląda to tak jakby php nie pamiętało o tym, że wyżej była taka kolumna o zmiennej $kolumna_1[0].

Przedstawię mój kod, bo może mam jakiś błąd.
<?php { '<tr class="'.$color.'"> <td>'. $kolumna2[0] .'</td> <td>'. $kolumna2[1] .'</td> <td>'. $kolumna2[2] .'</td> <td>'. $kolumna2[3] .'</td> </tr>' ; } $zapytanie = "SELECT '', lp , DATE_FORMAT(data, '%m.%d'), TO_DAYS(data) - TO_DAYS(NOW()) +7 FROM terminarz"; { // nadanie stylu CSS dla wierszy // // ponizszy IF dziala!!! w kolumnach $kolumna[1] i $kolumna[3] są w pewnych wierszach takie same wartości // i w tych wierszach przypisywany jest styl CSS "strzalka", bo $kolumna[1] == $kolumna[3] i tutaj wszystko jest OK! IF ($kolumna[1] == $kolumna[3]) $strzala = strzalka; else $strzala = puste; // poniższy IF NIE dziala!!! pomimo, że w kolumnach $kolumna2[0] i $kolumna[1] w pewnych wierszach są takie same wartości, to // w tych danych wierszach nie przypisywany jest styl CSS. Dlaczego? IF ($kolumna2[0] == $kolumna[1]) $strzala = strzalka; else $strzala = puste; // wyglada to tak, jakby php nie pamiętało o tym, że wcześniej była taka kolumna jak $kolumna2[0] // czemu tak się dzieje?:(
' <tr class="'. $color .'"> <th class="'. $strzala .'">'. $kolumna[0] .'</th> <td>'. $kolumna[1] .'</td> <td>'. $kolumna[2] .'</td> <td>'. $kolumna[3] .'</td> </tr> ' ; } '</table>'; ?>
Też nie ma znaczenia czy kolumny, które są ułożone jedna na drugiej są razem w tabeli czy w oddzielnych tabelach - zawsze nie można się w jednej kolumnie odwołać do wartości kolumny, która jest "wyżej/niżej".
Pozdrawiam!