Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Własny framework
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
iksigrek
Witam.

Chciałbym byście podpowiedzieli mi co wg. was powinien zawierać dobry framework w PHP. Jakie rozwiązania wg. was są najszybsze i najskuteczniejsze, które są mało przydatne i nie warto się nimi zajmować. Ew. jakich dodatkowych technologi warto użyć i jak rozwiązać podstawowe problemy zarówno od strony merytorycznej jak i technicznej.

Z góry proszę o nie wszczynanie wątków typu: "Są już takie frameworki do tego z pełną dokumentacją i aktualizacjami" - i tego typu teksty. Oczywiście, że są. Istnieje wiele ciekawych elementarnych, lub kompleksowych rozwiązań takich jak np. CI, Kohana, czy inne Zendy. Tak też i autorskich zapewne masę się znajdzie - lepszych lub gorszych, ale nie o to tu chodzi.

Nie napiszę również na razie celowo o rozwiązaniach jakie sam mam na myśli, bo nie chciałbym już na wstępie naprowadzać tego wątku na żadne konkretne tory - może w ten sposób pojawi się więcej innowacyjnych i cennych wskazówek.

Pomysł na ten topic (być może odświeżany) przyszedł mi m.in. z powodu tego wątku: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=129235
Tam też nieco więcej informacji na temat tego za co się zabrałem.
Właściwie moje pytanie dotyczy również rozwiązań CMSowyc, jednak nie chcę za bardzo mieszać... No chyba, że ktoś ma fajne pomysły, to proszę o rady również i w tej kwestii (może szkoda zakładać osobny temat).

Dodam jeszcze tylko, że jeśli miałbym wybierać pomiędzy określeniem siebie jako "zielony", "średnio-zaawansowany" i "zaawansowany" w kwestii klecenia skryptów PHP to jestem gdzieś pomiędzy zieleniną, a średniakiem, tak więc z góry proszę o wyrozumiałość.
kajzur
Jak dla mnie.. System szablonów, obsługę POST, GET, SESSION, COOKIES, jakaś ładna obsługa baz danych.. Może Active Records. Niech będzie napisany w PHP5 ;p Kilka generatorów typu link, obrazek itp.. Walidacja formularzy.. Coś do testowania, obsługi plików, XML i plików INI. No i jakiś Pager biggrin.gif To jest minimum.. Dalej, w frameworku powinny być modyfikatory - takie jak w smarty, przepiękna łatwość używania winksmiley.jpg Małe a przydatne ;p Powinien mieć dobrą dokumentację, coś jak CI czy Kohana.. Możliwość dodania pluginów, bibliotek itp smile.gif Tyle jak narazie przychodzi mi do głowy biggrin.gif
Riklaunim
Pełen ORM, MVC, czytelny system szablonów, system generowania i walidacji formularzy, formularze z modeli, middleware, bardzo dobrą prostą i zrozumiałą dokumentację, wsparcie rozwoju przez dużą firmę lub organizację, zespół dobrych programistów z wizją i celem... itd. itp. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.