Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: JS a jquery w aplikacji
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
maksimus86
Witam
Chciałbym zadać pytanie czy pisząc dużą aplikację w której wielkość bibliotek js nie ma znaczenia bo będzie ją obsługiwała garstka np 50 osób mogę się oprzeć na jquery. Mianowicie używać jej mechanizmów do ajax i obrabiania xml, plugin'ów do tabelek i sortowania, czy pisac jednak wszystko samemu w czystym js?
Quantum
Cytat
czy pisac jednak wszystko samemu w czystym js?

nie ma sensu, używaj frameworków, w przeciwnym wypadku musiałbyś zadbać o poprawne działanie we wszystkich przeglądarkach.
zzeus
Oprzeć o jQuery smile.gif
maksimus86
Teraz 90% mojej aplikacji to jquery działa pod każdą przeglądarka, ale nie wiem czy dalej robić to tak jak robię czy przesiąść się teraz na js gdyż z taka opinią się teraz zetknąłem
vokiel
Działa pod każdą, która ma włączone js :-p Ważne jest więc oprogramowanie akcji, w razie wyłączonego js.

Dobra znajomość czystego js nie zaszkodzi, czasem trzeba coś napisać własnego, lekkiego, szybkiego. Znajomość js bez wspomagania frameworkiem będzie też atutem, bo coraz mniej osób sobie z tym dobrze radzi.

Jednak jQuery daje ogromną wygodę, szybkość pisania.
Quantum
Framework powinien być dla nas tylko ułatwieniem pracy, a nie czymś co odwala za nas całą robotę wtedy gdy my nie rozumiemy samego działania, jeżeli znasz mniej-więcej samego JS to nic nie stoi na przeszkodzie, ale jak spotykam ludzi na forum, którzy w czystym JS próbują użyć selektorów CSS ... haha.gif
piotrooo89
ja nie mam jednoznacznego poglądu, to znaczy czasem jak trzeba zrobić jakąś walidacje formularza składającego się z 50 pól, to ja sobie stosuje jQuery, niemniej jak trzeba zrobić jakaś prostą obsługę jakiś zdarzeń używam czystego JS'a. nie ma reguły ale umiejętność posługiwania się zarówno frameworkiem jak i zwykłym JS'em jest jak najbardziej słuszna i pożądana.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.