Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Autoryzacja w PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lisster
Witam, mam problem, w pewnym skrypcie stytystyk mam zastosowana funkcje autoryzacji:

1. #--------------------
  2. function autoryzacja() {
  3. global $qstat;
  4. if ( (!isset($_SERVER["PHP_AUTH_USER"])) || ! (($_SERVER["PHP_AUTH_USER"] == $qstat["login"]) && ( $_SERVER["PHP_AUTH_PW"] == $qstat["pass"])) ) {
  5. header("WWW-Authenticate: Basic realm=\"Statystyki\"");
  6. header("HTTP/1.0 401 Unauthorized");
  7. print("Dostęp zabroniony...");
  8. }
  9. }
  10. #--------------------

Dotychczas na wszystkich serwerach jakie posiadam dzialala ona poprawnie, niestety wykupilem nowe konto i jest problem z logowaniem do panelu. Skrypt zachowuje sie tak jakbym podawal zly login lub haslo i nie pozwala dostac sie na strone. Na innym serwerze ktory btw. ma ta sama wersje PHP 5.2.10 wszystko dziala bez zarzutu. Gdzie moze byc problem, licze na pomoc...
webJ@cob
Problem może występować przy serwerach, które domyślnie wyłączone mają zmienne globalne.

global $qstat; - może nie działać na niektórych serwerach
lisster
Dzięki, a jak sprawdzić czy jest ta funkcja wyłączona?
Blame
Jeśli masz dostęp do pliku php.ini to sprawdź wartość "register_globals" jeśli nie użyj funkcji phpinfo.
lisster
Faktycznie funkcja register_globals byla off. Support kazal mi wgrac na serwer plik php.ini z zawartoscia

safe_mode=on
register_globals=on

Sprawdzajac ustawienia PHP, register_globals jest teraz on, jednak autoryzacja wciaz nie dziala sadsmiley02.gif
Czyzby jeszcze jakies ustawienia trzeba bylo zmienic?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.