Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problemy z str.replace
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
dark_root
Chciałbym zrobić takie coś na stronie, że po naciśnięciu odnośnika zawartość inputów zmienia się. Mam więc takie coś
  1. <a href='java script:str.replace("Napisz", "masz")'>asasas

Kod niby poprawny bo jak wstawię str.replace("Napisz", "masz") pomiędzy <script></script> to działa. Jednak jak chce zmienić zawartość tych inputów po załadowaniu strony to nic się nie dzieje.
Jak takie coś zrobić?
erix
A czym u Ciebie jest str?
dark_root
str to była zmianna, w której należało podmienić dane słowa. Zmienna str równała się body strony. Teraz to wygląda tak
  1. Słowo
  2. <script type="text/javascript">
  3. function ruben()
  4. {
  5. document.body.innerHTML.replace("Słowo","wyraz");
  6. alert("Funkcja powinna działać!");
  7. }
  8. <input type="button" value="Click me!" onclick="ruben()" />
  9. <input type="text" value="Słowo">
  10. </body>
  11. </html>

Teraz w ogóle dziwnie to działa. Jak odwołuje się do funkcji ruben bo nic się nie zmienia. dopiero jak w url wpisze java script:document.body.innerHTML.replace("Słowo","Wyraz") to się zamienia.
Kolejna nurtująca rzecz to fakt, iż pole input zmieni swoją zawartość dopiero jak 3 razy wpisze w url powyższy adres. Dlaczego tak jest?
Oraz jak używam tego kodu to mi wiadoma rzecz kopiuje body a nie działa on na tej samej stronie, w rezultacie czego head się zatraca i strona traci wygląd. Jak to zrobić, żeby tak się nie działo?
Seba095
A te "java script" to nie powinno być przypadkiem bez spacji?
skowron-line
@Seba095 tiaaa.
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. function ruben()
  2. {
  3. document.body.innerHTML = document.body.innerHTML.replace(/S3owo/gi,"wyraz");
  4. alert("Funkcja powinna dzia3aa!");
  5. }
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
dark_root
spacja w javascript sama się pojawia na tej stronie jak daje kod w znaczniki.
Teraz funkcja działa, jednak nadal pole w inpucie zmienia mi się dopiero po potrójnym kliknięciu. Dlaczego?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.