Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][symfony]Jak ograniczyc wybieranie z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
trucksweb
Pisze projekt w oparty o framework symfony i wlasnie skonczylem modul logowania.
Poczatkowo mam w uproszczeniu 2tabele:
  1. user:
  2. id => PK
  3. name
  4. password
  5.  
  6. firm:
  7. id => PK
  8. user_id
  9. name

teraz na tym etapie chcialbym ograniczyc mozliwosc wybierania rekordow do tych, do ktorych jest przypisany dany uzytkownik po jego id.
Pytanie: na ktorym etapie to zrobic i jak to sprawdzic?
phpion
WHERE user_id = X? Jak w takim razie napisałeś moduł logowania skoro masz problem z tym zapytaniem (musiałeś użyć WHERE name = 'mojlogin')? Jak zrobić taki warunek? To już zależy z jakiego ORM korzystasz; z pomocą z pewnością przyjdzie Ci dokumentacja.
trucksweb
przy logowaniu mam jedno zapytanie do ktorego dopisalem krytetia.

Tzn ze musze teraz przerabiac wszystkie zapytania w modelu dodajac im ten warunek ? Czy symfony nie ma jakiegos mechanizmu do polaczenia warunkow?
phpion
Takowego mechanizmu nie ma, albo ja po prostu go nie znam. Musisz więc ręcznie do wszystkich zapytań (które tego wymagają) dopisać odpowiednie warunki.
trucksweb
ok,to czeka mnie troche dodatkowej roboty.

Mam jeszcze pytanie, bo moze okazac sie ze to lepsze rozwiazanie:
czy lepiej dodac do zapytania warunek z id uzytkownika - i jesli nic nie zwroci to przkierowac na strone ogolna bledu
czy lepiej jest pobrac dane z bazy i po stronie php sprawdzic czy id uzytkownika zgadza sie z tym pobranym z bazy ?- dzieki temu bede mogl wyswietlic jakis bardziej rzeczowy komunikat.

Tylko nie bardzo wiem jak w wydajnoscia w takim przypadku symfony ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.