Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Przewijanie na dół
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
hapek1
Witam mam taką stronkę [ciach] i na stronie jest okienko NEWS
wcześniej newsy dodawałem poprzez ingerencję w kod strony teraz napisałem skrypt do dodawania newsów gdy dodawałem przez edycję w TC to dodawałem te newsy u góry strony a teraz dodają się one na dole strony.
Moje pytanie czy da się aby gdy wejdę na strone główną okienko news przewijała się automatycznie na sam dółquestionmark.gif albo czy da się aby newsy dodawały się u góry strony??
Fifi209
posortuj po id czy tam po czasie.
hapek1
To jest dodawane do jednego pliku txt więc jak mam to posortować??
Fifi209
A jak oddzielasz jeden news od drugiego w pliku?
hapek1
poprzez znacznik
  1. <br>
i wszystko jest ok
Fifi209
To wrzuć newsy do tablicy w php oddzielając po <br>. Potem użyj czegoś do sortowania krsort
hapek1
To by było za dużo roboty.
A jest możliwość aby po wejściu na stronę to okienko przesuwało się na sam dol znaczy się ten pasek boczny aby się przesuwał
Fifi209
Cytat(hapek1 @ 28.11.2009, 15:35:44 ) *
To by było za dużo roboty.
A jest możliwość aby po wejściu na stronę to okienko przesuwało się na sam dol znaczy się ten pasek boczny aby się przesuwał

W javascript użyć scroll, czemu za dużo roboty? Skoro w pliku rozdzielone są <br> to robisz explode, i potem na tej tablicy używasz funkcji, którą podałem wcześniej.
hapek1
a czy w JS to da rade automatycznie czy trzeba kliknąć w jakiś odnosnik aby przeniosło na dół strony.
I nie znam sie za bardzo na JS ja to zrobić.
Fifi209
Cytat(hapek1 @ 28.11.2009, 16:20:04 ) *
a czy w JS to da rade automatycznie czy trzeba kliknąć w jakiś odnosnik aby przeniosło na dół strony.
I nie znam sie za bardzo na JS ja to zrobić.

A ciężko d*pę ruszyć i poszukać? W body masz zdarzenie onload, radź sobie.
hapek1
udało mi się przez zamieszczenie takiego kodu
Kod
<script>
        function init(){
                setTimeout('document.location="java script:scroll(0,1000000)"', 1000);
            }
        window.onload=init;
    </script>

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.