Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z funkcją.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maxil
Witam wszystkich mam problem z pewną funkcją mianowicie gdy chce przesłać do funkcji jakieś informacje np id pobrany z bazy

1. jakasFunkcja($row['id']);

i odbieram to

1. function jakasFunkcja[$id)
  2. {
  3.  
  4. }

to nic nie przesyła znaczy przesyła wartość 0 mimo iż $row['id'] jest równe 15-stu.

możecie mi powiedzieć w czym tkwi problem, może ja coś przeoczyłem
blooregard
  1. jakasFunkcja[$id)

Nie wiem, czy zrobiłeś tu literówkę na forum, czy tak masz, ale po jakasFunkcja masz nawias otwierający kwadratowy zamiast okrągłego
Quantum
Cytat(blooregard)
Nie wiem, czy zrobiłeś tu literówkę na forum, czy tak masz, ale po jakasFunkcja masz nawias otwierający kwadratowy zamiast okrągłego

przecież napisał, że otrzymuje 0, a gdyby miał tam literówkę interpreter wyrzuciłby parse error.

daj var_dump(get_func_args()); w tej funkcji i wywołaj.
maxil
ale mam coś podać w tym var_dump(get_func_args()); ? bo nigdy tego nie używałem i nie wiem jak to działa.

jeśli nit to mam błąd:

Fatal error: Call to undefined function: get_func_args() in /var/www/sites/lib/plik.php on line 76
Quantum
o sry, błąd, ma być var_dump(func_get_args()); smile.gif daj jeszcze fragment kodu.
blooregard
func_get_args(), a nie get_func_args() smile.gif

~sniffer32 - 1:1 smile.gif
nospor
literowka.... chodzilo o:
http://www.php.net/manual/pl/function.func-get-args.php
na przyszlosc zajrzyj do manualu. tam od razu by ci napisali ze nie ma a co jest w zamian.

Cytat
to nic nie przesyła znaczy przesyła wartość 0 mimo iż $row['id'] jest równe 15-stu.
Jesli do funkcji przekazesz jako parametr cos, to to coś w tej funkcji bedzie.
Skoro ci przesyla niby 0, to albo źle zapodajesz do funkcji, albo w funkcji źle odbierasz. NIestety cholera wie bo po kodzie co podales to można jedynie na andrzejki wróżyć.

A błąd sam byś mogł znaleźć jakbyś bezpośrednio przed wywołaniem funkcji z parametrem wyświetlił na ekran (echo ...) to co chcesz do niej włożyć.
maxil
no nic kombinowałem kombinowałem i nic nie wykombinowałem.

@nospor
dzięki za manuala przydał się snitch.gif

wracając do tematu.
jak sądzicie co może być powodem że nie mogę przesłać danych tradycyjnym sposobem?
nospor
Cytat
jak sądzicie co może być powodem że nie mogę przesłać danych tradycyjnym sposobem
NO przeciez ci wyraźnie napisałem co jest tego powodem
blooregard
Cytat
jak sądzicie co może być powodem że nie mogę przesłać danych tradycyjnym sposobem?

Jak sądzisz, co można wywnioskować po kodzie, który pokazałeś?
Że jeśli $row['id'] = 15, to w jakasFunkcja($id) $id ma wartość 15. Ale skoro tak nie jest, błąd tkwi gdzie indziej.

Daj cały skrypt.
maxil
chcecie cały kod to proszę!

1. function newsCountComment($newsid)
  2. {
  3. db();
  4.  
  5. $query = "select * from `strona_news_comment where `comment_parents_id` = '".$newsid."'";
  6. $result = mysql_query($query);
  7.  
  8.  
  9. $licz = mysql_num_rows($result);
  10.  
  11. return $licz;
  12. }

@nospor
przepraszam cię nie przeczytałem dokładnie twojego postu doszedłem tylko do linku z manualem, ja z reguły czytam po łepkach

dobra poradziłem sobie już z tym. Dzięki za wszelkie formy pomocy!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.