Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]IE nie łapie sesji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MateuszS
Witam, mam stronkę prostą. Działa pod Firefox ale pod IE nie łapie sesji, czyli nie działa, nic się nie dzieje, nie wywala komunikatu, jakbym odświeżył stronę. O co caman?
Gdy daję echo $_SESSION['zalogowany'] w ogóle nie wyświetla nic. Oczywiście mam session_start(); Wszystko ok działa pod FF ale pod IE nie.
  1. <?
  2. ################################
  3. if(!isset($_SESSION['zalogowany'])) {
  4. if(!isset($_POST['loguj'])) {
  5.  
  6. ?>
  7.  
  8. <form action="" method="POST">
  9. Hasło: <input type="password" name="haslo" /> <input type="submit" name="loguj" value="Zaloguj" /><br /><br />
  10. </form>
  11. <?
  12. } else {
  13.  
  14. $form=strip_tags(str_replace(' ','',$_POST['haslo']));
  15. $powrot='<br /><a href="panel.php" style="text-decoration: none;" />Powrót</a>';
  16. if(!empty($form)) {
  17. if($form==$haslo) {
  18. $_SESSION['zalogowany']=1;
  19. //header("Location: panel.php");
  20. echo $_SESSION['zalogowany']; echo 'logged';
  21. } else {
  22. echo 'Złe hasło.'.$powrot;
  23. }
  24. } else {
  25. echo 'Wpisz hasło.'.$powrot;
  26. }
  27.  
  28. }
  29.  
  30. } else {
  31.  
  32. ?>
  33. </center>
  34. <div style="width: 250px; float: left; font-family: Calibri;">
  35. <b>MENU</b><br /><br />
  36. <a href="panel.php?id=2" style="text-decoration: none; color: black;">Dodaj news'a</a><br />
  37. <a href="panel.php?id=3" style="text-decoration: none; color: black;">Edytuj news'a</a><br />
  38. <a href="panel.php?id=4" style="text-decoration: none; color: black;">Usuń news'a</a><br />
  39. </div>
  40. <div style="width: 700px; float: left; margin-top: 0px; font-family: Calibri;">
  41.  
  42. <?
  43.  
  44. include('admin.php');
  45.  
  46. ?>
  47.  
  48. </div>
  49.  
  50. <?
  51.  
  52. }
  53. ##################################
  54. ?>
piotrooo89
jak Ci może nie łapać sesji? przecież wszystko jest po stronie serwa wykonywane?!
MateuszS
Nie działa skrypt. Tak jakby przypisanie $_SESSION['zalogowany']=1; nie było wykonywane. Nie działa. Das kaput. Nawet nie wiem ktory moze sie warunek spelniac w tym przypadku.
blooregard
Ale nie szukaj błędu w skrypcie, bo jak słusznie zauważył ~piotrooo89 sesje to zmartwienie serwera (sam piszesz, że na FF jest ok).
To raczej wina ustawień IE i cache'owania stron. Powiem więcej, to raczej wina samego faktu, że to IE biggrin.gif
MateuszS
No tak ale musi mi to dzialac bo osoby korzystajace z tego skryptu uzywaja IE ;D koledze tez nie dziala.
darko
Wyczyść cache IE i dodaj nazwę skryptu w akcji formularza (może IE ma z tym problem ? ), nie wiem czy cokolwiek to da, ale spróbuj, zresztą jak piszą wyżej to raczej kwestia samego IE, może uaktualnij przeglądarkę questionmark.gif

// edit
możesz jeszcze zajrzeć tutaj, temat stary, ale podobny.
MateuszS
Mam najnowszy model biggrin.gif

Wiem co zrobić żeby działało ale zrobię to jutro, chciałem w ten sposób ale widać IE jest na to za głupie.

ale ze to nawet nie dziala na IE to juz jest normalnie rozwalajace

1.  
  2. if(!isset($_POST['loguj'])) {
  3. ?>
  4.  
  5. <form action="index.php" method="POST">
  6. Hasło: <input type="password" name="haslo" /> <input type="submit" name="loguj" value="Zaloguj" /><br /><br />
  7. </form>
  8. <?
  9. } else {
  10. $haslo='pudzian';
  11. $form=strip_tags(str_replace(' ','',$_POST['haslo']));
  12. $powrot='<br /><a href="panel.php" style="text-decoration: none;" />Powrót</a>';
  13. if(!empty($form)) {
  14. if($haslo==$form) {
  15. $_SESSION['zalogowany']=1;
  16. //header("Location: panel.php");
  17. echo $_SESSION['zalogowany'];
  18. } else {
  19. echo 'Złe hasło.'.$powrot;
  20. }
  21. } else {
  22. echo 'Wpisz hasło.'.$powrot;
  23. }
  24.  
  25. }
  26. ?>

Normalnie powinni tę przeglądarkę wycofać z taśmy produkcyjnej.
Daiquiri
Masz może podkreślnik("_") w nazwie hosta? IE nie potrafi czasami tego przetrawić i wtedy tworzy dwa zestawy cookies, dwa zestawy session id itd. dla hosta przed podkreślnikiem i dla tego po...
MateuszS
zawsze uzywam $_SESSION z _ we wszystkich cms'ach.
Daiquiri
Ale w nazwie hosta.
MateuszS
a gdzie w tym skrypcie masz jakas nazwe hosta?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.