Mam taki maly problem bo nie zabardzo rozumiem w jaki sposob sa przekazywane wieksze ilosci danych w sesji, tzn.
dobrym przykladem bylby tu koszyk zakupowy. Powiedzmy ze ktos wchodzi na strone i dodaje do koszyka jakies rzeczy, np. ksiazki. Nastepnie robi nadal zakupy poruszajac sie po stronach a w koszyku dodane pozycje nie znikaja.
I chialbym sie dowiedziec w jaki sposob sie takie cos robi.
czy tak:
$_SESSION['ksiazka1'] = "nazwa_ksiazki_1"; $_SESSION['ksiazka2'] = "nazwa_ksiazki_2";
i te dane z koszyka wendruja w tych zmiennych sesyjnych
czy jakos inaczej bo nie zabardzo rozumiem tego.
Na niektorych stronach pisza ze np. jesli jestes zalogowany to $_SESSION['cokolwiek'] = 1; a jesli nie to jest rowne 0, - ok to rozumiem, jak sesja dziala tez rozumiem ale nie potrafie sobie wyobrazic jak te dane (wieksze ilosci) dodane do tego koszyka wedruja sobie po stronach i nie sa wcale zapisane w bazie ani w plikach.
inny przyklad:
Wysylam sobie cos postem, powiedzmy kilka danych typu imie, nazwisko, wiek, email. Daje na formularzu przycisk "Dalej" i w ten sposob przeladowuje sie na inna strone gdzie jest nastepny formularz z innymi danymi : miejscowosc, kod pocztowy, telefon. I w tym miejscu mam przycisk "Wyslij dane". I chodzi mi o to jak za pomoca sesji przeslac te pierwsze dane do drugiej strony tak aby dopiero po nacisnieciu "Wyslij dane" zapisac je razem w bazie.
moglby mi ktos to w miare prosty sposob wyjasnic i ewentualnie podac jakis przyklad?
z gory dzieki za odpowiedz.
Pozdrawiam