Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql][php] PHP, html, przeglądarka, phpMyAdmin - kodowanie polskich znaków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukasz_matysek
Problem wygląda następująco: podczas tworzenia czegoś w php+sql potrzebuję często korzystać z phpMyAdmin. Czasami chcę za jego pomocą szybko wklepać sobie dane do tabelki. Wtedy zaczynają się pewne schody:

przeglądarka, kodowanie plików *.php, meta charset ustawione na utf8, jednak:

- w wypadku pobierania danych z formularza->insert do bazy: dane wyświetlane potem na stronie są ok, ale w phpmyadmin mają krzaki
- w wypadku edycji danych poprzez phpmyadmin -> potem w wyniku select na tych danych dostaję zamiast polskich znaków krzaki
- w wypadku insertowania bezpośrednio ręcznie spod klienta mysql w konsoli ubuntu (utf8) - wyniki na stronie potem są w porządku

wszystko wskazuje na ustawienia samego phpmyadmina, jednak nigdzie nie widzę odpowiedniej opcji.

Do tego wszystkiego, co jeszcze dziwniejsze dla mnie, nie mogę dojść za pomocą jakiego kodowania są mi przedstawiane aktualnie znaki w phpmyadmin, konkretnie - w widoku zawartości tabel. On sam ma charset ustawiony na utf8, jednak zabawa zestawami znaków w opcjach firefoksa nic nie pomaga.

doradźcie co i jak po kolei sprawdzić, może coś pomijam albo robię super idiotyczny błąd w myśleniu?
cros
Zaraz po kodzie gdzie laczysz sie z baza daj to:
  1. mysql_query("SET NAMES 'utf8'");

Powinno pomoc.
lukasz_matysek
Ok, pomogło, już nurkuję w manualu smile.gif dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.