Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX]odswiezenie diva z poziopu pop up
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
neo1986kk
Witam, mam pytanie czy istnieje w ogóle możliwość zrobienia czegoś takiego, że jest na przykład coś w tym stylu:

jest strona na której jednym z wielu divów jest miejsce na nr telefonu i uzykownik klika że "dodaj"

1.pokazuje się popup z formularzem tam wpisujemy numer klikamy ok
2.komunikat ze zapisano i po nim przycisk 'zamknij popup' i pod ten przycisk chcialbym jeszcze wrzucić cos takiego zeby natychmiast bylo widac ten numer na stronie ale nie odświeżać strony tylko samego diva. Czyli Ajax i innerHTML ale z tego co sie domyslam to wyskoczy błąd że nie ma takiego diva, więc czy można się dostać do diva z innej strony z poziomu popupa poprzez js?

Nie piszcie że to da się zrobić na divach (display=none zamieniac na block i w tym divie formularz) dlatego ze to nie o to chodzi.
Musze formularz pociągnąć przez popupa bo nie potrafię ściągnąć do ajaxa zmiennej która ma name="costam[]"
jajcarzd1
Klepnij w google hasło "parent window" to powinieneś znaleźć rozwiązanie tego problemu. Generalnie musisz się odwołać do okna rodzica a potem już innerHTML-em możesz sobie wpakować w diva co chcesz
neo1986kk
opener.widow smile.gif

a jeszcze mam jedno pytanie ale nie chce otwierać nowego tematu, bo teraz się pojawił problem z tym że jeśli po otwarciu popupa zamknę okno z którego otworzyłem popupa to żeby się zrymowało to będzie d...., potrzebuje poprzez js sprawdzić czy istnieje ta strona, pomyślałem, że może sprawdzę poprostu czy istnieje opener.window.getElementById('sprawdz').

Tylko nie wiem jak to ująć bo pomyślałem, że coś takiego:

1. var czy_jest = opener.window.getElementById('sprawdz').value;
  2. if(czy_jest='1')
  3. {
  4. //jest git
  5. }
  6.  
  7. else
  8. {
  9. //niema
  10. alert('musisz wrócić na poprzednią stronę');
  11. window.close
  12. }
  13.  

jedyny problem to to ze w razie błędu skrypt wyrzuci błąd już w pierwszej linijce żę taki element nie istnieje.
bastard13
  1. if(opener.window && opener.window.getElementById('sprawdz').value)
  2. {//jest git
  3. }
  4. else
  5. {//niema
  6. alert('musisz wrócić na poprzednią stronę');
  7. window.close
  8. }
neo1986kk
no niestety nie działa to. Wyswietla błąd że nie jest to funkcją
Pawel_W
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. if(opener.window.getElementById('sprawdz') && opener.window.getElementById('sprawdz').value)
  2. {//jest git
  3. }
  4. else
  5. {//niema
  6. alert('musisz wrócić na poprzednią stronę');
  7. window.close();
  8. }
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.