Borneq
28.06.2010, 16:39:27
Zainstalowałem u siebie oprogramowanie MediaWiki do tworzenia własnej encyklopedii. Jednak aby móc wyświetlać wzory matematyczne potrzeba było zainstalować ghostscript + imagick + miktex, razem prawie 400 MB.
W LocalSettings.php MediaWIki wpisałem
#ImageMagick
$wgImageMagickConvertCommand = 'D:\wikitex\imagick\convert.exe';
$wgImageMagickIdentifyCommand = 'D:\wikitex\imagick\identify.exe';
#Tex
$wgLaTexCommand = 'D:\wikitex\miktex\miktex\bin\latex.exe';
$wgDvipsCommand = 'D:\wikitex\miktex\miktex\bin\dvips.exe';
i zaczęło działać.
Jednak jak to zainstalować na serwerze do którego mam dostęp do katalogu www przez Ftp?
erix
28.06.2010, 16:48:35
Nie pliki exe, tylko tam będą zwykłe binarki.
A na 90% dwóch ostatnich, od texa, nie znajdziesz. Jeśli nie masz dostępu do SSH, pozostaje Ci kontakt z adminem, a on wcale nie musi tego zainstalować.
Borneq
28.06.2010, 17:24:43
Problem może być gdy serwer będzie na Linuksie? A jak z katalogami? będą w katalogu cgi-bin ?
Jak ustawić ścieżki, pisałem D:\wikitex\miktex\miktex\bin\latex.exe czy w takim razie będzie D:\wikitex\miktex\miktex\bin\latex.exe /cgi-bin/wikitex/miktex/miktex/bin/latex.exe ?
Mikz
28.06.2010, 18:00:03
Borneq, erix próbuje Ci przekazać że linuksowy serwer z którego najprawdopodobniej korzysta Twój hosting nie odpali Ci pliku .exe bo pliki .exe są plikami wykonywalnymi windowsa.
Chodzi też o to, że niewiele jest takich serwerów których konfiguracja pozwoli Ci na wykonanie dowolnej binarki wrzuconej przez FTP. Jest jeszcze szansa na to że Imagemagick na tym serwerze jest zainstalowany, ale jeśli chcesz skorzystać z pozostałych to musisz napisać do admina żeby je dla Ciebie zainstalował (unixowe odpowiedniki).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.