Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js?] input+ od¶wieżanie , textarea+przewijanie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przegl±darki > JavaScript
Foxx
Witam
mam 2 pytania:
1. mam na stronie pole INPUT a ta strona jest jest co kilka sekund od¶wieżana, co powoduje że tekst który wpisałem w ten INPUT znika, a ja nie chcę żeby znikał smile.gif
2. mam na stronie pole TEXTAREA a ta strona jest co kilka sekund od¶wieżana. Tekst wpisany w pole TEXTAREA zajmuje więcej niż jeden "ekranik" więc pojawiaj± się scrollbary. Problem w tym, że po każdym od¶wieżeniu taki scrollbar wraca na sam± górę, a ja wolałbym żeby został na samym dole, a najlepiej tam, gdzie go zostawiłem...
Z góry dzięki.
Zajec
Przed od¶wieżeniem, zapisz zawartosc input'a do cookies.

Co do przewijania to nie mam niestety pojęcia.

Aha, i pomy¶l czy nie warto by było stworzyć na stronie ramkę o width=0 i do niej wrzucić strone od¶wieżaj±c± się co jaki¶ tam okres czasu?
Zbł±kany
A moze na samym dole bys dal jakas kotwice?? i do niej przesuwal??
Foxx
@Zajec: zrobiłem tak jak powiedziałe¶ i działa, ale pojawia się wtedy nowy problem - kod php który jest umieszczony w tym od¶wieżanym pliku zdaje się nie reagować na takie od¶wieżanie, na przykład gdybym umie¶cił tam kod który sprawdza czy został dokonany wpis do jakiego¶ pliku i wy¶wietla ten tekst, to gdyby ten wpis się pojawił to kod z tej strony mi tego nie powie - zadziała dopiero kiedy nacisnę "od¶wież" w przegl±darce. Nie ma takiego problemu kiedy używam
Kod
<meta http-equiv="Refresh" content="8; URL=plik.php>

(cookies raczej nie mogę uzyć)

@Zbł±kany: Ale ten problem nie dotyczy całej strony - strona nie ma scrollbarów, chodzi o pole textarea na tej stronie. Chyba że s± do tego też jakie¶ "kotwice"?
Zajec
a pokaż kod, którym od¶wieżasz stronkę z poziomu js
(ten, który nie dziala)
Foxx
To była moja pomyłka, poradziłem sobie tak jak powiedziałe¶.
Ja po prostu nie wrzuciłem do strony w ramce kodu który miał być od¶wieżany tylko zostawiłem go na tej pierwotnej 8-[
Dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.