Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak uzyć SSL
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
agata233
Jestem laikiem i nie wiem, jak to zrobić. Jak zastosować SSL w swoim sklepie np? Prosze o pomoc! Czy trzeba wkleic jakis kawałek kodu? Jak to sie robi?
Bakus
Chodzi Ci o konfigurację serwera, czy wykorzystanie już skonfigurowanego serwera z szyfrowaniem?
Jeżeli chodzi o to pierwsze, to muszę Cię poprosić o szczegóły konfiguracji serwera - system operacyjny i serwer z jakiego korzystasz...
Jeżeli chodzi o to drugie, to poprostu musisz podać pełne adresy do plików (https://www.sklep.pl/plik.php)... nie możesz zapomnieć o dodaniu tego magicznego S na początku adresu...
agata233
Chodzi mi o obydwie rzeczy.
Uzywam serwera Apache i Windowsa XP.
Bakus
To niestety muszę Cię zmartwić, ale sprawa nie jest aż taka prosta...

Ja bym Ci na początek proponował poszukać w googlach...
Mi to pomogło... Natomiast jeżeli Ci się nie śpieszy, to proponuję poczekać, aż skończę pisać artukuł na ten temat...
Zbłąkany
Czyli w chwili obecnej nie istnieje mod ssl do apace pod windowsa?? bo ja go szukalem tez dosc dlugo ale znalazlem tylko zrodla i pewnie musialbym to skompilowac Bakus??
Bakus
Nie... Istnieje specjalna wersja apacha dla windowsa z obsługą SSL, lecz niestety jedyne co mogę w tym temacie powiedzieć, to to, że mam taki instalatorek, aczkolwiek niestety przez zapomnienie nie zapisałem sobie adresu stronki z jakiej to pobierałem... jak chcesz, to kliknij po pliczek tu:
http://ftp.idn.myftp.org/apachessl-1.3.6-win32.exe

(działa chyba tylko w win98 sad.gif i poza tym może być wolny transwer...)
Zbłąkany
Na pewne dziala na W2k3 i transfer mam calkiem dobry kolo 20 kb/s wienc nie jest zle smile.gif Dzieki za pomoc szkoda tylko, że ja mam zainstalowanego juz apache 2.0.49 a potrzebowalbym sam modul ssl smile.gif ale sprobuje jakos wydobyc pliki z modulem i pomyslec jak to mozna do nowszej wersji wsadzic smile.gif Jak cos wymysle to na pewno dam znac na forum 8)
Bakus
Chodziło mi o transer pliku z mojego serwera...
Niestety łącze czasami zawodzi... sad.gif

A co do Apacha - miałem gdzieś pakiet instalacyjny dla Apache 2.x ale się zapodział...
Zbłąkany
Jakbys go znalazl to bylbym wdzieczny za zapodanie linka albo wyslanie smile.gif
Bakus
hehehe jak znajde... winksmiley.jpg
Zbłąkany
Plik mod_ssl.so znajduje sie tutaj teraz tylko trzeba znalezc opis z conf i mozna uzywac :wink: 8)
Bakus
i tu Cię mam... bo nie można...
Potrzebne są jeszcze pliki:
mod_ssl.pdb
libeay32.dll
ssleay32.dll
I do tego wszystkiego wszystkie muszą być ze sobą kompatybilne i działać pod danym systemem operacyjnym...
Pod Windows 2003 Server PL dla przykładu działa tylko ssl_module 2.0.48.0. Dla Win 2000 i WinXP działają na pewno wersje 2.0.47.0 i nowsze...
Pliki libeay32.dll i ssleay32.dll można wziąść z dystrybucji php (najlepiej 4.3.6) a mod_ssl.pdb poszukaj sam winksmiley.jpg
co do configa... kłania się manual apacha... winksmiley.jpg
Zbłąkany
Ten mod_ssl.so wersja 2.0.48 libeay32.dll i ssleay32.dll mam spod php 4.3.6 mod_ssl.pdb mozna znalezc tutaj tylko jak ja mam to makefile odpalic?? zapisac to w bacie czy jak??

edit <-- 8:50 -->
nmake /F Makefile.win questionmark.gif :wink: 8)
edit <-- 14:22 -->
niestety nie dziala...
Bakus
Wrong Way...
Nie tędy droga... winksmiley.jpg mówiłem poczekaj... znalazłem stronkę, która udostępnia całość... ale to na priv winksmiley.jpg
A co... nie będę tak rozgłaszał tajemnicy dziennikarskiej winksmiley.jpg
Zbłąkany
Editowalem przed pw :wink: i ni licha nie radze sobie z generowanie certyfikatow i kluczy zaczelo mnie to przerastac sad.gif musze sie wyspac chyba wtedy mi sie moze cos odblokuje i wygeneruje to prawidlowo 8) tymczasem ide przeczytac te faqi i howtosy co podawane byly wczesniej smile.gif
hup
polecam xampp'a http://www.apachefriends.org/en/xampp.html - zawiera mod_ssl i jest po windowsa jak i pod linuxa
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.