Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] ref link
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gigzorr
witam.probuje zrobic ref linka .
narazie mam tyle:

1.po rejestracji w kolumnie reflink trzymam linka http://strona.pl?index.php?page=reflink&$username
oczywiscie tam gdzie $username to jest nick zarejestrowanego usera np:
http://strona.pl?index.php?page=reflink&$tester
i teraz w index.php?page=reflink , czyli reflink.php trzymam rejestracje tzn , inputy do rejestracji, bo po rejestracji maja byc przyznawane punkty , do kolumny punkty np , jak ktos sie z ref linka regnie to +50pkt.

Czyli zatrzymalem sie na ref linku , tam gdzie sa dane z rejestracja itp , teraz nie wiem co mam zrobic , zeby po rejestracji przyznawalo punkty, tzn update umiem zrobic ,
ale jak sprawdzic czy ten link to link usera w bazie czy jakos tak , bo sie pogubilem juz.
glh
Chcesz przyznawać punkty użytkownikom, którzy polecili komuś np. Twoją stronę i mają w adresie polecajacy=iksinski?
A może chcesz przyznawać punkty nowym użytkownikom, którzy wchodzą z określonego reflinka?

Ps. I pozamykaj te znaczniki w img, na graczach polskich , jak pisałem:)
gigzorr
Którym wchodza w okreslonego linka , a nawet dopiero jak sie zarejestruja z tego linka.
glh
Sorry Winnetou, ale nie rozumiem.
Możesz trochę bardziej obrazowo to wyjaśnić?
Tak zakręciłeś, że nie wiem o co się rozchodzi.
gigzorr
obojętnie , bo i tak tego nie rozumiem , np. po wejsciu w link , zeby podbijalo , oczywiscie update to umiem zrobic ale nie do konca , czyli link np wyglada tak strona.php?index.php?page=ref&nickusera , po wejsciu ma podbic temu userowi punkty np o 20, a chcialem zrobic , ze w tym linku trzymam pola,inputy do rejestracji i po rejestracji dopiero podbija , ale to juz wiekszy hardcor smile.gif

ps. poprawilem img bledy biggrin.gif
glh
To może inaczej. Załóżmy, że mamy tabele mysql uzytkownicy:

id int not null auto_increment primary key,
nick varchar(100) not null,
punkty int default 0

czy coś koło takiej tabeli...

Zakładamy, że masz link na jakiejś stronie który ma postać:

http://www.jakasstrona.pl/register.php?polecajacy=iksinski

W pliku register.php odczytujesz wartość polecającego (może to być nick lub id w tabeli)
Ustawiasz sobie polecającego w sesji(bo pewnie gdzieś ten formularz będziesz wysyłał). Jeżeli rejestracja odbędzie się w pliku register.php to nie ma potrzeby używać sesji, ale to wiesz na pewno.

Jak użytkownik wypełni pola i się zarejestruje to wtedy możesz do mysql wysłać coś takiego:

update uzytkownicy set punkty=punkty+50 where nick=i tutaj dajesz polecajacego (ew. where id=... jak korzystasz z id)

Po tej akcji polecający będzie miał o 50 punktów więcej.

O coś takiego Ci mniej więcej chodzi?
gigzorr
ok to tak , zrobilem , ze link wyglada tak:
reflink?polecajacy=test
reflink?polecajacy=test1
reflink?polecajacy=superpro

i jak wejde na ten link to sa pola do rejestracji etc inputy mam na mysli , bo zarejestrowaniu dodaje 50pkt , ale temu co sie zarejestrowal , nie wiem,nie rozumiem co mam,jak mam przed tym zapytaniem to sprawdzic :
  1. $up = mysql_query("UPDATE `rejestracja` set punkty='+50' WHERE `nick_z_gry`='".$usernamee."'");

a plusika juz masz bo mi rozjasniles.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.