Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem po zmianie z trybu wstecznej zgodności na tryb standardów
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
facet_
Na początku chciałbym się przywitać z wszystkimi zgromadzonymi i prosić o pomoc
problem mój polega na tym iż po zmianie DOCTYPE z trybu wstecznej zgodności na tryb stanadrów nie działa mi funkcja która odpowiada za ustawienie strony w tym samym miejscu co sprzed odświeżenia a dokładniej zmiennej
  1. var przesuniecie = window.document.body.scrollTop;
przypisuje zawsze wartość 0
nie mam pojęcia jak się do tego zabrać żeby to ugryźć, mogę prosić kogoś biegłego o jakieś sugestie?
yevaud
uzyj jakiejs biblioteki np. jquery
Crozin
@yevaud: Odpowiedź na poziomie: "format C:\"...

Co do tematu - z tego co sprawdziłem to porządne przeglądarki (Opera/FF/Chrome) jak i te mniej dobre (IE) same posiadają taką funkcjonalność - po odświeżeniu, strona jest ustawiona na tej samej wysokości co wcześniej. Więc nie widzę potrzeby w dorabianiu pierdół w JS.

yevaud
@Crozin: odpowiedz na poziomie "po co chcesz to zrobic, przeciez czasami dziala i bez tego"

zacytuje z netu "scrollTop jest częścią obiektowego modelu MSIE DHTML. scrollTop nie jest częścią żadnej specyfikacji W3C lub rekomendacji technicznej."
odpowiedz to uzycie biblioteki w ktorej ludzie w ciagu paru ostatnich lat wytestowali dzialajace rozwiazanie, mozna oczywiscie napisac taka funkcje samemu - tylko wraz z testami prawdopodobnie zajmie to ladnych *dziesiat godzin bo nie widzialem nigdzie sensownego kompleksowego rozwiazania
facet_
zapomniałem dodać ze w temacie javascript póki co raczkuję, tworząc proste fukcje....

@yevaud bardzo chętnie tylko nie chciałbym spędzać kilku godzin na ślęczeniu na dokumentacją aby używać prostej funkcji. Prędzej póki co (z braku czasu) wróciłbym do trybu zgodności wstecznej od czego się bronię. Chyba że to tylko groźnie brzmi jak uruchomienie knoppixa co w efekcie polega tylko na zbootowaniu z płyty a ludzie myślą że trzeba stawiać linuxa.

@Crozin źle się wyraziłem, przepraszam chodzi o to że wraca na samą górę po naciśnięciu submita a tak po naciśnięciu zapamiętywał pozycje i zapisywał do ciacha po czym podczas ładowania ładował pozycję z ciacha i ustawiam stronę w tym samym miejscu

czy w takim razie jest coś alternatywnego dla zapisywania pozycji strony. Być może nie trzymam standardów podczas pisania skryptu i stąd problem.
Crozin
Cytat
@Crozin: odpowiedz na poziomie "po co chcesz to zrobic, przeciez czasami dziala i bez tego"
Pomijając fakt, że działa to na wszystkich normalnych przeglądarkach. Nie zrozumiałeś mnie. Używanie jQuery (czy czegokolwiek innego) tylko po to by użyć tego raz do jakiejś pierdoły, którą często da się zastąpić dwoma-pięcioma-dziesięcioma linijkami kodu JS jest złe - niepotrzebne narzuty na zasoby. Co innego jeżeli używać się tego będzie częściej, albo już jest to w projekcie.

facet_
panowie a nie lepiej mi pomóc niż się przepychać? smile.gif
z góry pięknie dziekuję
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.