Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Wirtual Dziennik
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Johnas
Witam! Wpadłem na pomysł że zrobię stronkę szkoły bo aktualna strona jest stworzona na php fusion co dla mnie jest porażką. Znajduje się ona pod tym adresem. I mam pytanie jak zrobić oceny do dziennika. Wpadłem na pomysł dodawania ocen kolorami przez select, ale nie wiem jak połączyć oceny danej osoby z danym uczniem. Czy zrobić tak:
rejestracja posiada id (użytkownika)
tabela oceny posiadała by:
nr(pożądkowy)
nrp(numer przedmiotu) np.1=polski, 2=matma itd.
nru(numer ucznia) gdzie id(ucznia)=nru
ocena(nie trzeba tłumaczyć)
ale wtedy będzie dużo ocen. Czy to rozwiązanie jest optymalne i czy macie jakieś inne pomysły?
Ulysess
hmnm ja bym zrobił na 3 tabelach
1 - id_ucznia , imie nazwisko , klasa
2 - nr_oceny , nr_przedmiotu, id_ucznia,ocena
3 nr_przedmiotu , nazwa_przedmiotu
Johnas
Dobrze tylko pozwólcie że zadam jeszcze jedno pytanie. Jak łączy się trzy tabele? W dwóch zapytaniach czy w jednym? Jak w jednym to proszę o przykład jak w dwóch to dam sobie raczej radę. Dziękuje za pomoc ;-)
Ulysess
hmm ja to widzę tak powiedzmy chcesz wyświetlić wszystkich uczniów danej klasy to dajesz SELECT id_ucznia,imie,nazwisko where klasa = id_klasy

wyświetlasz uczniów i kazde imie i nazwisko i dajesz linka do profilu ucznia (w linku przekazywane jest jego id)

w profilu dajesz zapytanie
SELECT a.ocena,b.nazwa_przedmiotu FROM 2 a LEFT JOIN 3 b ON a.nr_przedmiotu = b.nr_przedmiotu WHERE id_ucznia = GET z linka

te cyfry w zapytaniu to te 'nazwy' tabel co dałem we wczesniejszym poście . PS szkoła powierza tobie tworzenie dziennika elektronicznego O.o ?

Johnas
1. Chcę aby tylko rodzić mógł zobaczyć oceny swojego dziecka.
2. Dzięki za odpowiedź zaraz coś pokombinuje
3. Szkoła nie powierzyła mi tego zadania tylko robię to, aby podnieść poziom strony szkoły z php fusion na własny skrypt. Przy okazji się czegoś nauczę winksmiley.jpg
LECI POMÓGŁ
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.