Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] String_replace - Dowolny znak
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Zellus
Witam!
Mam taki pytanie, głowię się cały dzień i mi nie chce wyjść:/
  1. $zrodlo_strony = str_replace('<td class="table_row/[0-9]/" rowspan="/[0-9]/" align=center>','|',$zrodlo_strony);

Wiem że jest to źle ale nie wiem dlaczego:/
Ogólnie chodzi o to że chce pobrać dane z innej strony(żeby nie było wątpliwości, chodzi o zastępstwa z strony szkoły:P) chciałbym usyskać taki efekt:
  1. <td class="table_row1" rowspan="1" align=center>2C</td><td class="table_row1" rowspan="1" align=center>6</td><td class="table_row1" rowspan="1" align=center>Mat</td><td class="table_row1" rowspan="1" align=center>S----i Roman</td><td class="table_row1" rowspan="1" align=center></td>
-->
  1. 2C|6|Mat|S----i Roman|

Wie ktoś może jak to zrobić? Każdy wers ma inne te liczby(co widać w pierwszym przykładzie...), a niechciałbym wypisywać wszystkich możliwości... Z góry dzięki za pomoc

Ps. Chyba nie napisałem tego zbyt niezrozumiale^^
Daiquiri
Zasadniczo str_replace() służy do zamiany znaków w ciągu (np. w ciągu mama może zamienić "m" na "t" co da wynik tata). Łopatologiczna metoda to skorzystanie z explode() dla </td> i wyciągnięcia danych z tablicy.
Zellus
Cytat(Daiquiri @ 28.09.2010, 17:29:53 ) *
Zasadniczo str_replace() służy do zamiany znaków w ciągu (np. w ciągu mama może zamienić "m" na "t" co da wynik tata). Łopatologiczna metoda to skorzystanie z explode() dla </td> i wyciągnięcia danych z tablicy.

Ale najpierw muszę usunąć(zamienić na '|') to co otwiera każdą kolejną komórkę to znaczy
  1. <td class="table_row1" rowspan="1" align=center>

1. <td class="table_row2" rowspan="1" align=center>

1. <td class="table_row3" rowspan="1" align=center>

1. <td class="table_row1" rowspan="2" align=center>

Etc. i właśnie tu jest problem.

O explode() wiem i zamierzałem z niego skorzystać, ale dopiero później, to akurat już potrafiętongue.gif
Spawnm
zobacz preg_replace()
Zellus
Dzięki działa haha.gif
Rozwiązanie:
  1. $zrodlo_strony = preg_replace('[<td class="table_row." rowspan="." align=center>]','|',$zrodlo_strony);

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.