Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js]sprawdzanie po value ktory radio jest zaznaczony
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Method
hej mam problem mam dwa radio: 1 - przelew
2 - karta

jak klikne przelew to pola text maja byc nieaktywne w karcie a jak wybiore karte to maja byc enabled. probowalem takk ale warunek cos mi nie wyszedl do konca
Kod
function zmien2()

{

if(document.form1.payment.value ='przelew' && document.form1.payment.checked==true)

{

document.form1.nr_karty.disabled =true;

document.form1.nr_karty.enabled = false;

}

else

{

document.form1.nr_karty.disabled =false;

document.form1.nr_karty.enabled = true;

}

}

z gory dzieki za pomoc[/code]
lukaswoj
Niewiem czy w tym tkwi bląd całości ale machnąłeś się przy pierwszym porównaniu, użyłeś operatora przypisania '='zamiast operatora porównania '==':
Kod
document.form1.payment.value ='przelew'
Method
problem w tym ze payment jest tak naprawde zaszwe checked tyle ze raz =='karta' a raz =='przelew' w zaleznosci od tego value zalezec ma czy jest disable czy enabled
lukaswoj
Nie widzę kodu HTML na którym pracujesz więc nie jestem w stanie Ci pomoć, jesli chodzi o składnie JS to masz bląd a prawidłowa wersja powinna wyglądać tak (uwzględniłem to co napisałeś, że ... jest zawsze checked)

Kod
function zmien2()

{

if(document.form1.payment.value =='przelew')

{

document.form1.nr_karty.disabled =true;

document.form1.nr_karty.enabled = false;

}

else

{

document.form1.nr_karty.disabled =false;

document.form1.nr_karty.enabled = true;

}

}
lukaswoj
Masz tutaj przykład na podstawie, którego powinieneś sam zrobić to co tam kombinujesz a jeśli nadal Ci nie będzie wychodzić to podszkol się najpierw jakimś kursem JS.

Kod
<script language="javascript">

function zmien2(element_radio)

{

if ( element_radio.value != 'przelew' )

document.getElementById('jakas_nazwa').disabled=true;

else

document.getElementById('jakas_nazwa').disabled=false;

}

</script>

<input type="radio" name="payment" value="przelew" onClick="zmien2(this)">przelew<br>

<input type="radio" name="payment" value="mastercard" onClick="zmien2(this)">mastercard<br>

<input type="radio" name="payment" value="visa" onClick="zmien2(this)">visa<br>

<input type="radio" name="payment" value="dupajasio" onClick="zmien2(this)">dupajasio<br>

<input type="radio" name="payment" value="karta lukasbanku" onClick="zmien2(this)">karta lukasbanku<br>

<input type="text" id="pole_text" name="jakas_nazwa" value="belbelble"><br>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.